Πόσο συχνά χρειάζεται να πλέκω τη ρακέτα μου;

Πόσο συχνά χρειάζεται να πλέκω τη ρακέτα μου;

Στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σπουδαιότητα της ποιοτικής χορδής στη ρακέτα σου. Εδώ μπορείς να δεις για τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της κάθε χορδής βάσει υλικού κατασκευής της. 

Η σωστή και προσεκτική συντήρηση των χορδών στη ρακέτα τέννις είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της επίδοσής σου στο τένις. Πολλοί παίκτες περιμένουν μέχρι να σπάσει μια χορδή για να την αλλάξουν, ωστόσο αυτή δεν είναι η καλύτερη πρακτική. Όπως γνωρίζεις, το τένις είναι ένα απαιτητικό άθλημα όπου για να πετύχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι “μικρές” αλλαγές κάνουν τη διαφορά.

Πότε όμως να αλλάξεις το πλέγμα;

Είσαι και εσύ από εκείνους/εκείνες που πιστεύουν ότι η χορδή πρέπει να σπάσει για να την πλέξεις;

Ένας άγραφος κανόνας λέει ότι ένας ερασιτέχνης χρειάζεται να πλέκει τη ρακέτα στο χρόνο, όσες φορές παίζει την εβδομάδα. Εάν δηλαδή παίζεις δύο φορές την εβδομάδα, συνίσταται να πλέκεις τη ρακέτα σου τουλάχιστον δύο φορές εντός του έτους. Επίσης, υπάρχουν κάποιες οπτικές ενδείξεις που σε παροτρύνουν να αλλάξεις τη χορδή σου. Η πρώτη ένδειξη είναι όταν οι χορδές μετακινούνται πολύ, και τρίβονται μεταξύ τους καθώς χτυπάς τη μπάλα. Αυτό οδηγεί σε αυλακώσεις στη διασταύρωση των χορδών στο κέντρο της ρακέτας. Το φυσικό έντερο και οι multifilament χορδές που αποτελούνται από μικροσκοπικές ίνες, εάν δεν πλεκτούν, τελικά διασπώνται.

Ωστόσο η συχνότητα του παιχνιδιού δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την απόδοση της χορδής. Πάντα χρειάζεται να γνωρίζεις τι ταιριάζει σε εσένα και το παιχνίδι σου, καθώς και ποια αίσθηση αναζητάς από τη ρακέτα τέννις σου.

Τι άλλο επηρεάζει τη χορδή;

Η χορδή επηρεάζεται από τον τρόπο που παίζεις και χτυπάς τη μπάλα, μέχρι και το περιβάλλον γύρω σου. Επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της είναι:

 • Περιβαλλοντικές συνθήκες:
  • Το φυσικό έντερο απορροφά την υγρασία πιο γρήγορα σε υγρά περιβάλλοντα.
  • Οι χορδές φθείρονται ακόμα πιο γρήγορα όταν εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη, ήλιο, ή υγρασία. Γενικότερα, η έκθεση της ρακέτας σε ακραίες καιρικές συνθήκες δεν της κάνουν καλό.
  • Μια τσάντα τένις με επένδυση Thermoguard θα προστατεύσει καλύτερα τη ρακέτα και τις χορδές σου.
 • Απώλεια τάσης:
  • Οι χορδές αρχίζουν να χάνουν την τάση τους τη στιγμή που η ρακέτα βγαίνει από τη μηχανή πλεξίματος.
  • Καθώς η τάση πέφτει, χάνεις λίγο από τον έλεγχο και την ικανότητα να δημιουργείς σπιν, ειδικά εάν χρησιμοποιείς πολυεστερική χορδή.
  • Γενικά, οι πολυεστερικές χάνουν την τάση τους πιο γρήγορα από τις multifilament χορδές, γι’αυτό και απαιτούν συχνότερο πλέξιμο. 
 • Άνεση στο χέρι:
  • Οι χορδές χάνουν την ελαστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας μια άκαμπτη αίσθηση που ενδέχεται να είναι σκληρή στο χέρι.
  • Μια ρακέτα που έχει πλεχτεί πρόσφατα απορροφά καλύτερα τον κραδασμό κατά την επαφή και παρέχει περισσότερη άνεση.
  • Εάν έχεις προβλήματα με τον αγκώνα ή το χέρι (tennis elbow, κτλ.), το πιο συχνό πλέξιμο είναι άκρως ωφέλιμο.