Η Χορδή: Μέρος 1 

Η Χορδή: Μέρος 1 

Έπειτα από τη σειρά άρθρων “Οδηγός ρακέτας”, με σκοπό να σε βοηθήσει να επιλέξεις την ιδανική ρακέτα, ξεκινάμε μια νέα σειρά. Αυτή αφορά ένα θέμα που ενδέχεται να φανεί πολύ τεχνικό, αλλά παραμένει κρίσιμο για την επίδοσή σου στο γήπεδο. Όπως φανερώνει και ο τίτλος, θα ασχοληθούμε με τα tennis strings, τη χορδή δηλαδή της ρακέτας.

Ας ξεκινήσουμε!

Η σημασία της χορδής

Η χορδή αποτελεί την “καρδιά” της ρακέτας. Είναι αυτή που έρχεται σε επαφή με τη μπάλα σε κάθε σου χτύπημα και είναι άκρως σημαντική για το πως αποδίδει και “παίζει” η ρακέτα σου. Κατά συνέπεια, επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο παιχνιδιού σου. Ειδικά σε υψηλό επίπεδο, η χορδή έχει τη δύναμη να επηρεάσει ακόμα και το αποτέλεσμα ενός αγώνα. 

Τα βασικά για τις χορδές

  1. Υλικό: Υπάρχουν τριών διαφορετικών ειδών χορδές, σύμφωνα με το υλικό κατασκευής τους. Επιλογές χορδών αποτελούν το φυσικό έντερο, οι συνθετικές, και οι υβριδικές. Μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι το νάιλον, ο πολυεστέρας, και η μεμβράνη των εντέρων της αγελάδας. Επομένως, η κάθε χορδή έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά στην αίσθηση, ανθεκτικότητα, και ελαστικότητα της. 
  2. Πάχος: Η αίσθηση, ανθεκτικότητα, και ελαστικότητα της χορδής επηρεάζεται και από το πάχος της. Επίσης, το πάχος επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της. Η μέτρηση αυτή συνήθως κυμαίνεται από 1.05 mm έως 1.41 mm, ενώ οι πιο δημοφιλείς είναι μεταξύ του 1.20 – 1.30 mm. Οι πιο λεπτές χορδές προσφέρουν περισσότερο σπιν, δύναμη, και βελτιωμένη αίσθηση. Το αρνητικό των λεπτών χορδών είναι ότι έχουν χαμηλή ανθεκτικότητα. Αντιθέτως, οι πιο παχιές είναι και πιο ανθεκτικές. 
  3. Πυκνότητα πλεξίματος: Η πυκνότητα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι χορδές είναι κατανεμημένες στη ρακέτα. Οι δύο πιο κοινοί τύποι είναι το “16×19” και το “18×20”. Ο πρώτος παρέχει περισσότερο σπιν και παράγει περισσότερη δύναμη στο χτύπημα. Το 18×20, εξαιτίας και της αυξημένης πυκνότητες και κατ’ επέκταση περισσότερες χορδές στη ρακέτα, προσδίδει καλύτερο έλεγχο. 
  4. Τάση: Πόσο ‘σφιχτά’ να πλέξεις τις χορδές της ρακέτας; Κάθε κατασκευαστής προτείνει ένα συγκεκριμένο εύρος τάσης που συνήθως κυμαίνεται από 23 έως 27 κιλά. Γενικότερα, η υψηλότερη τάση δίνει περισσότερο έλεγχο, ενώ η χαμηλή τάση αυξάνει τη δύναμη στο χτύπημα. Εάν δε γνωρίζεις πόσα κιλά να πλέξεις τη ρακέτα σου, συνίσταται να επιλέξεις το μέσο του εύρους που προτείνει ο κατασκευαστής. Ειδάλλως, μπορείς να συμβουλευτείς τον πλέκτη ή τον προπονητή σου για να σε καθοδηγήσουν. 

Πως να επιλέξεις την κατάλληλη

Είναι δεδομένο ότι οι προτιμήσεις κάθε παίκτη ποικίλουν. Σημαντικοί παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη σωστή επιλογή είναι το στυλ και η συχνότητα παιχνιδιού. Αν αναζητάς περισσότερο σπιν και καλύτερη αίσθηση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις πιο λεπτή χορδή. Αντιθέτως, για περισσότερο έλεγχο, θα σε βοηθήσει η πιο παχιά χορδή.

Επιπλέον, εάν παίζεις συχνά (2-3 φορές την εβδομάδα) αξίζει να επιλέξεις παχιά χορδή για να έχει περισσότερη ανθεκτικότητα. Ωστόσο, η καλύτερη προσέγγιση είναι να δοκιμάσεις διάφορες χορδές και συνδυασμούς αυτών. Μόνο με τη δοκιμή θα μπορέσεις να δημιουργήσεις μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, ώστε να ανακαλύψεις τι πραγματικά σου ταιριάζει. 

Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε περισσότερο τα βασικά των tennis strings. Μην το χάσεις!