Η Χορδή – Μέρος 2

Η Χορδή – Μέρος 2

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε κάποια βασικά στοιχεία για τις χορδές στο τένις. Το νάιλον (multifilament), ο πολυεστέρας, και το έντερο είναι από τα κυρίαρχα υλικά για την κατασκευή των χορδών. Ας εξετάσουμε το κάθε ένα από αυτά και τον τρόπο που επηρεάζουν το παιχνίδι σου.

Νάιλον (Multifilament)

Οι συγκεκριμένες χορδές είναι δημοφιλείς καθώς αποτελούν την πιο προσιτή λύση για πολλούς παίκτες. Χρησιμοποιούν εξαιρετικά εύκαμπτες συνθετικές ίνες για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των κραδασμών και να γεμίσουν τη μπάλα με δύναμη. Η απορρόφηση των κραδασμών, συντελεί στην αποφυγή τραυματισμών σε αρθρώσεις και τένοντες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αυτός ο τύπος χορδής θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τη μπάλα πιο βαθιά στο γήπεδο. Εάν όμως συνηθίζεις να χτυπάς με πολλή δύναμη, αυτές οι χορδές ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή. 

Συνθετικό έντερο

Κατασκευασμένο επίσης από νάιλον, το συνθετικό έντερο αποτελεί την ιδανική, value-for-money λύση για αρχάριους. Είναι εύκολη να τη συνηθίσεις παικτικά και είναι μια οικονομική λύση συγκριτικά με άλλες, όπως το φυσικό έντερο. Αν και είναι μια πολύ καλή επιλογή, ο συγκεκριμένος τύπος δε συνίσταται σε προχωρημένους και παίκτες οι οποίοι σπάνε εύκολα τη χορδή. 

Φυσικό έντερο

Φτιαγμένο από την ινώδη μεμβράνη των εντέρων της αγελάδας. Το φυσικό έντερο είναι ο πιο διάσημος και εμβληματικός τύπος χορδών του τένις. Προσφέρει ασυναγώνιστη άνεση, δύναμη και αίσθηση που το κάνει να ξεχωρίζει. Το φυσικό έντερο διατηρεί επίσης την ένταση και τα χαρακτηριστικά του περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τύπο χορδών. Το γεγονός ότι είναι αρκετά ανθεκτικό, ίσως και να απαλύνει τον ‘πόνο’ που δημιουργείται από την υψηλή τιμή του. Η δυνατότητα του εντέρου να πλέκεται σφιχτά για καλύτερο έλεγχο και σπιν χωρίς όμως να θυσιάζεται η άνεση, είναι μοναδική. Αποτελεί επίσης την ιδανική επιλογή για παίκτες που υποφέρουν από tennis elbow. 

Πολυεστέρας

Αυτές οι χορδές απευθύνονται σε έμπειρους παίκτες που αναζητούν μέγιστο έλεγχο, σπιν, και ανθεκτικότητα. Η μαγεία του έγκειται στην ικανότητα που δίνει στους δυνατούς παίκτες να ελέγχουν καλύτερα τη μπάλα. Ο έλεγχος προκύπτει από την ενίσχυση του swing δίχως φόβο για χρήση υπερβολικής δύναμης. Αποτέλεσμα αυτής της ιδιότητας είναι οι επιθετικοί παίκτες να παίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με αυτόν τον τύπο χορδής. Ακόμα και ερασιτέχνες με λίγη εμπειρία στο άθλημα μπορούν να ωφεληθούν από αυτή, και να έχουν μια φιλική και σταθερή αίσθηση στο χτύπημα.

Συμπεράσματα

Στο παρακάτω γράφημα συγκρίνουμε τα συν και τα πλην των χορδών που είδαμε προηγουμένως. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις μια πιο σφαιρική εικόνα των αβαντάζ αλλά και μειονεκτημάτων κάθε χορδής.

Υλικό ΘετικάΑρνητικά
Νάιλον– Μαλακό στο χέρι
– Καλή αίσθηση στο παιχνίδι
– Ότι πιο κοντά σε φυσικό έντερο
– Μεγάλο εύρος τιμών
– Όχι τόσο προσανατολισμένο στον έλεγχο
– Μερικές μπορεί να έχει υπερβολικά μαλακή αίσθηση
– Χαμηλή ανθεκτικότητα για δυνατούς παίκτες
Συνθετικό έντερο– Πολύ καλή λύση all-around
– Οικονομική και προσιτή επιλογή
– Μέτρια συνολική απόδοση 
– Δεν είναι κορυφαίο σε κανέναν τομέα (έλεγχο, σπιν, κτλ)
Φυσικό έντερο– Ιδανικότερη αίσθηση στο παιχνίδι
– Η καλύτερη συντήρηση της τάσης
– Άνεση στο χέρι 
– Παραμένει αποδοτικό στο παιχνίδι ακόμα και σε υψηλές τάσεις
– Με διαφορά η πιο ακριβή επιλογή χορδής (2 και 3 φορές πάνω από την τιμή μιας ακριβής νάιλον χορδής)
Πολυεστέρας– Ανθεκτικός
– Πολύ καλός έλεγχος
– Πολύ καλό σπιν
– Χαμηλή δυναμικότητα
– Χάνει γρήγορα την τάση του
– Σκληρός στο χέρι
Πώς το υλικό κατασκευής της χορδής επηρεάζει το παιχνίδι σου;

Μείνε συντονισμένος/η για το επόμενο άρθρο μας οπού θα δούμε πότε και γιατί να πλέκεις τη ρακέτα σου.