Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες μπάλες σύμφωνα με την επιφάνεια

Πώς να επιλέξεις τις κατάλληλες μπάλες σύμφωνα με την επιφάνεια

Την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε για τη σύνθεση και την κατασκευή των μπαλών. Οι ανάγκες σου και η επιφάνεια του γηπέδου, καθορίζουν τον τύπο της μπάλας που είναι κατάλληλη για σένα. 

Στην Ευρώπη συνήθως κατατάσσουμε τις μπάλες σε All Court και Clay Court. Αντιθέτως, στην Αμερική, οι περισσότερες μπάλες είναι είτε Extra Duty είτε Regular Duty. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις διαφορετικές κατηγορίες. 

Τύποι μπαλών ανά επιφάνεια

All Court 

Οι μπάλες All Court, όπως προδίδει η ονομασία τους, είναι κατασκευασμένες και κατάλληλες για όλες τις επιφάνειες. Σε Ευρωπαϊκές χώρες, συνηθίζεται αυτές οι μπάλες να χρησιμοποιούνται σε σκληρά γήπεδα και στο γρασίδι. Είναι αρκετά ανθεκτικές, καθώς σε μερικές περιπτώσεις έχουν πιο παχιά τσόχα. Η τσόχα τους είναι και το στοιχείο που τις κάνει πιο ανθεκτικές στη σκληρή επιφάνεια. 

Οι All Court μπάλες στερούνται επιπρόσθετες τεχνολογίες σε σχέση με τις μπάλες για το χώμα, που τις καθιστούν λιγότερο κατάλληλες για παιχνίδι σε χωμάτινη επιφάνεια.

Clay Court  

Αυτές οι μπάλες έχουν σημαντικές αντιθέσεις σε σχέση με τις All Court, που είναι και ο λόγος που συμπεριφέρονται καλύτερα στο χώμα. Η χωμάτινη επιφάνεια είναι αρκετά απαιτητική, γεγονός που δημιούργησε την ανάγκη για επιπλέον τεχνολογίες που κάνουν τις μπάλες πιο ανθεκτικές.

Μια από αυτές είναι η τεχνολογία Clay Guard. Στόχος της είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα του αποχρωματισμού της τσόχας και της αύξησης βάρους που συμβαίνει εξαιτίας του χώματος. Η τεχνολογία Clay Guard, χρησιμοποιεί μια ειδική επίστρωση στην τσόχα που απωθεί τις βρωμιές, και τη διατηρεί στο αρχικό της χρώμα και βάρος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη ορατότητα και η σταθερή απόδοση της μπάλας είναι ζωτικής σημασίας για τους παίκτες. Ιδίως στα χωμάτινα γήπεδα, όπου κυριαρχούν οι χαμηλές αναπήδησεις και χαμηλότερες ταχύτητες της μπάλας.

Μπάλες Χωρίς Πίεση

Οι “Pressureless Balls” όπως ονομάζονται, είναι κατασκευασμένες από συνθετικές ίνες στην τσόχα. Έχουν επίσης μια πιο βαριά, σταθερή αίσθηση λόγω της παχύτερης κατασκευής του πυρήνα. 

Αυτές οι μπάλες δεν χρησιμοποιούνται συνήθως σε αγώνες. Συχνά προτιμώνται από αρχάριους παίκτες ή ως εργαλείο προπόνησης, επειδή έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις κανονικές μπάλες. Τα παχύτερα τοιχώματα στον πυρήνα τους, τους δίνει έναν μοναδικό ήχο στο χτύπημα. Επίσης, αυτές οι μπάλες διατηρούν την αναπήδησή τους με την πάροδο του χρόνου και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από μια μπάλα υπό πίεση. 

Κάτι που πρέπει να προσέξεις είναι ότι οι μπάλες χωρίς πίεση είναι βαρύτερες και πιο σκληρές από τις κανονικές. Η σκληρότητα αυτή μεταφέρεται στη ρακέτα και στο χέρι σου, δημιουργώντας μεγαλύτερη δύναμη. Η βαρύτερη δύναμη σημαίνει ότι αυτές οι μπάλες δεν είναι τόσο φιλικές στα χέρια, ειδικά εφόσον υπάρξει βελτίωση στο παιχνίδι και τα χτυπήματα σου.

High Altitude Tennis Balls

Έχεις βρει γήπεδο τένις σε κάποια κορυφή με υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων, και αναρωτιέσαι τι μπάλα να χρησιμοποιήσεις; Σε υψηλά υψόμετρα, ο αέρας είναι πιο λεπτός, και η διαφορά της πίεσης μεταξύ του εσωτερικού της μπάλας και του αέρα που την περιβάλλει είναι μεγαλύτερη. Ως αποτέλεσμα, οι μπάλες του τένις πετούν πολύ πιο γρήγορα και αναπηδούν ψηλότερα. 

Για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων του μεγάλου υψομέτρου, αυτές οι μπάλες έχουν μικρότερη πίεση ή είναι χωρίς πίεση. Ισοσταθμίζοντας τις πιέσεις μεταξύ μπάλας και περιβάλλοντος, η μπάλα έχει μια πιο φυσιολογική αναπήδηση και η εμπειρία του παιχνιδιού γίνεται καλύτερη.

Οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ! Είναι καλό να γνωρίζεις τις διάφορες εναλλακτικές ώστε να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. 

buy sell play racket gr brand motto

Γνωρίζεις που βρίσκεται το γήπεδο με το υψηλότερο υψόμετρο στην Ελλάδα; Πες μας στην ομάδα στο Facebook!