Παπούτσια: Το κλειδί για κορυφαία απόδοση στο γήπεδο

Παπούτσια: Το κλειδί για κορυφαία απόδοση στο γήπεδο

Σκέψου για λίγο: Στο τένις, κινείσαι στο γήπεδο με τρόπο που οι παραδοσιακά αθλητικοί σου φίλοι μάλλον δε συνηθίζουν. Οι πλευρικές κινήσεις που απαιτούνται συνδυάζουν δύναμη, ευκινησία, ταχύτητα και αποτελούν μια μοναδική πρόκληση για το σώμα σου. Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση;

Τα σωστά παπούτσια τένις προστατεύουν τις κινήσεις σου και σε πάνε ένα βήμα μπροστά σε κάθε σου παιχνίδι. Είτε έχεις μόλις ξεκινήσει το αθλητικό σου ταξίδι, είτε είσαι έμπειρος/η, τα παπούτσια είναι βασικό κομμάτι της συνταγής της επιτυχίας.

Ιδανικά, αξίζει να επιλέγεις παπούτσι του οποίου η σόλα είναι ειδικά κατασκευασμένη για την επιφάνεια του γηπέδου που παίζεις. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι για ποιο λόγο, η απάντηση είναι ότι η διαφορετική επιφάνεια γηπέδου έχει και διαφορετική συμπεριφορά στο παιχνίδι. Εφόσον η συμπεριφορά είναι ιδιαίτερη σε κάθε επιφάνεια, το παιχνίδι και η κινητικότητα σου πρέπει να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανάλογα. Έτσι λοιπόν και τα παπούτσια χρειάζεται να προσαρμόζονται στην επιφάνεια για να έχεις τη βέλτιστη δυνατή απόδοση.

Σε τι επιφάνεια παίζεις;

  1. Σκληρό γήπεδο: Το σκληρό είναι από τις πιο δημοφιλείς επιφάνειες παγκοσμίως, και ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Τα παπούτσια τένις για αυτήν την επιφάνεια πρέπει να είναι ανθεκτικά και να παρέχουν καλή πρόσφυση. Συνήθως αυτά τα παπούτσια είναι κατασκευασμένα για να είναι ανθεκτικά στη φθορά που προκαλείται από τη σκληρή επιφάνεια. Οι σόλες των παπουτσιών είναι δυνατές και έχουν συχνά μικρά ανάγλυφα πρότυπα για μεγαλύτερη πρόσφυση στο σκληρό γήπεδο. Μπορείς να δεις εδώ ένα παράδειγμα παπουτσιού, ιδανικό για hard court. 
  2. Χωμάτινο γήπεδο: Το χώμα είναι πιο μαλακό και απορροφητικό από το σκληρό γήπεδο. Τα παπούτσια πρέπει μεν να παρέχουν καλή πρόσφυση, αλλά και να σου επιτρέπουν να γλιστράς με σταθερότητα. Συνήθως, οι σόλες των παπουτσιών κατασκευασμένες για χώμα (σόλες ψαροκόκαλου), έχουν ιδιαίτερα και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά όπως αυλακώσεις για βέλτιστη επίδοση στο χώμα, καθώς και περισσότερη προστασία για να μειώνεται η φθορά που δημιουργείται στην κίνηση. Για παράδειγμα, αυτό το παπούτσι είναι ιδανικό για χωμάτινο γήπεδο. 
  3. Συνθετικός χλοοτάπητας/γρασίδι: Η επιφάνεια αυτή είναι πιο ολισθηρή σε σχέση με τις άλλες δύο. Τα παπούτσια πρέπει να προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα να μην αφήνουν βαθιά ίχνη στο γρασίδι. Για αυτόν το λόγο, οι σόλες τους είναι συνήθως επίπεδες με μικρά πρότυπα για καλύτερη πρόσφυση και αποφυγή καταστροφής του γρασιδιού. Δες εδώ ένα καλό παράδειγμα παπουτσιού για γρασίδι.

Τι μπορείς να προσέξεις;

Στην αναζήτηση σου για το επόμενο παπούτσι, είναι χρήσιμο να βλέπεις τις αξιολογήσεις και τα σχόλια του προϊόντος. Όπως και για όλα τα προϊόντα, οι αξιολογήσεις σε βοηθούν να εκτιμήσεις καλύτερα τι σου προσφέρει. Εάν επισκεφθείς κάποιο κατάστημα, συμβουλέψου τον υπεύθυνο ώστε να σε καθοδηγήσει στο σωστό προϊόν σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Χαρακτηριστικά με πρωταρχικό ρόλο είναι η σταθερότητα, η υποστήριξη, η εφαρμογή, και η πρόσφυση. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν τα σταθερά θεμέλια σου. Στον απαιτητικό και δυναμικό κόσμο του τένις, είναι απαραίτητα. Έπειτα, η αίσθηση της ευελιξίας και η ελαφρότητα, ταιριάζει απόλυτα σε χωμάτινες και πιο μαλακές επιφάνειες. Εάν και το ελαφρύ παπούτσι τις περισσότερες φορές σε καλεί να θυσιάσεις την ανθεκτικότητα. Τέλος, η μακροζωία των παπουτσιών σου εξαρτάται από τη τη σύνθεση και την αφθονία του καουτσούκ. Στην περίπτωση που επιθυμείς πιο ανθεκτικά στο χρόνο παπούτσια τένις, να γνωρίζεις ότι συνήθως είναι πιο βαριά και σκληρά ώστε να επιτευχθεί η ανθεκτικότητα. 

Τέλος, πριν επιλέξεις το επόμενο σου παπούτσι να θυμάσαι ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αξεσουάρ. Είναι οι σύμμαχοι σου σε κάθε γλίστρημα, σπριντ, και χτύπημα στο γήπεδο!

Έχεις απορίες ή θέλεις να μοιραστείς κάτι μαζί μας; Συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας.