Η Ρακέτα: Γιατί πρέπει να την αλλάζεις; Και τι ‘παίζει’ όταν κολλάς σε μία;

Η Ρακέτα: Γιατί πρέπει να την αλλάζεις; Και τι ‘παίζει’ όταν κολλάς σε μία;

Αναρωτήθηκες ποτέ για την “ιδανική” στιγμή να αλλάξεις τη ρακετα σου; Μήπως σου αρέσει τόσο πολύ η παλιά σου ρακέτα που απλά αρνείσαι να την αλλάξεις; Όσο και να έχεις δεθεί με τη ρακέτα σου, κάποια πράγματα είναι σημαντικό να τα αφήνουμε πίσω. 

Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο είναι ωφέλιμο να μένεις “κολλημένος/η” σε μια ρακέτα. Μπορεί αυτό να επηρεάσει την εξέλιξη σου στο τένις και στο πάντελ;

Τι συμβαίνει στη ρακέτα κατά την επαφή με τη μπάλα;

Κάθε φορά που χτυπάς μια μπάλα, ο σκελετός (το frame) της ρακέτας “λυγίζει” προς τα πίσω για να απορροφήσει την κρούση. Στη συνέχεια “λυγίζει” προς τα μπροστά για να επιστρέψει ενέργεια στη μπάλα. Με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία αυτή αλλοιώνει τη σύνδεση μεταξύ των χιλιάδων ινών γραφίτη και των ρητινών που τις συγκρατούν. Οι ίνες γραφίτη είναι συχνά το κύριο υλικό των ρακετών τένις. Τελικά, ο σκελετός της ρακέτας χάνει σταδιακά τη σκληρότητα του και “μαλακώνει”. Όσο περισσότερο μαλακώνει η ρακετα, τόσο πιο πολύ χάνεις σε δύναμη και έλεγχο. 

H ρακέτα του πάντελ επειδή κατασκευάζεται συνήθως από υλικά όπως ίνες άνθρακα στο πρόσωπο της ρακέτας. Στο εσωτερικό της περιέχει αφρό, που την καθιστά πιο ευαίσθητη από εκείνη του τένις. Ο χρόνος την κάνει πιο ευάλωτη στο να χάσει την απορροφητικότητα και τις ελαστικές της ιδιότητες, καθώς και το πρόσωπο της πιο ευάλωτο σε ραγίσματα.

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που πάντα πρέπει να υπολογίζουμε πριν μια αλλαγή:

  • Συχνότητα παιχνιδιού: Είναι προφανές ότι όσο περισσότερη και συχνότερη η χρήση, τόσο μεγαλύτερη και η φθορά στον εξοπλισμό. Στο τένις, η USTA (United States Tennis Association) συστήνει ότι η ρακέτα παραμένει ανθεκτική για περίπου 2 χρόνια σε παίκτες που παίζουν 1-2 φορές την εβδομάδα. Με την ίδια συχνότητα, μια ρακέτα του πάντελ μπορεί να παραμείνει ανθεκτική για περίπου ένα χρόνο.
  • Ποιότητα υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή: Πλέον οι εταιρείες που κατασκευάζουν ρακέτες έχουν εντάξει πιο ανθεκτικά υλικά προσφέροντας μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά, όπως για παράδειγμα το γραφίτη.
  • Φθορά του χρόνου: Η πάροδος του χρόνου επηρεάζει σημαντικά την ρακέτα, αφού τα υλικά της αρχίζουν σταδιακά να χάνουν τις ιδιότητες τους. 

Πώς σε επηρεάζει ο παλιός εξοπλισμός;

Αναφέραμε προηγουμένως ότι όταν μαλακώσει η ρακέτα του τένις, εσύ χάνεις σε δύναμη, έλεγχο, και ακρίβεια στο χτύπημα σου. Ο παλιός εξοπλισμός μπορεί όχι μόνο να έχει επιπτώσεις στο παιχνίδι σου, αλλά κρύβει και επιπλέον κινδύνους:

  1. Ρίσκο τραυματισμού: Μια παλιά ή δυσλειτουργική ρακέτα μπορεί να μεταδώσει μεγαλύτερους κραδασμούς στο χέρι σου. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι διάφοροί τραυματισμοί στα χέρια, όπως tennis elbow. 
  2. Αλλαγή τεχνικής: Η ελαττωματική ρακέτα μπορεί να σε ωθήσει να αντισταθμίσεις τις αδυναμίες της. Οι αδυναμίες της ρακέτας σε οδηγούν σε ανεπιθύμητες αλλαγές στην τεχνική σου, γεγονός που επίσης αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμών. 
  3. Ψυχική επίδραση: Εάν αντιληφθείς ότι η ρακέτα σου σε εμποδίζει από το να αποδώσεις στο μέγιστο, μπορεί να απογοητευτείς ή και να χάσεις το ενδιαφέρον σου στο άθλημα. Επίσης, ο κακός ποιοτικά εξοπλισμός επηρεάζει και καθυστερεί την αθλητική σου εξέλιξη. Είναι απαραίτητο να νιώθεις ότι η ρακέτα βοηθάει το παιχνίδι σου και όχι να σου είναι “βάρος”. 

Ο σωστός εξοπλισμός επιδρά σημαντικά στην επίδοση σου στο γήπεδο. Υπάρχουν κάποια σημάδια που σηματοδοτούν την ανάγκη για αγορά νέου εξοπλισμού. Στο επόμενο άρθρο μας, θα αναλύσουμε μερικά από αυτά τα σημάδια. Επιπλέον, θα αναφέρουμε τρόπους με τους οποίους μπορείς να διατηρείς σε καλή κατάσταση τη ρακετα σου. 


Ψάχνεις για εξοπλισμό tennis ή padel;

Δες όλες τις αγγελίες εδώ.

Κοινοποίησέ το: