Γίνε ο καλύτερος παίκτης τένις στον κόσμο…στην ευγένεια!

Γίνε ο καλύτερος παίκτης τένις στον κόσμο…στην ευγένεια!

Το τένις είναι ένα υπέροχο άθλημα που μπορεί να απολαύσει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου. Ωστόσο, εκτός από τους κανόνες του παιχνιδιού, υπάρχουν και κάποιοι άγραφοι κανόνες που είναι σημαντικό να τηρούμε. Με τη σωστή συμπεριφορά διασφαλίζουμε ότι όλοι θα περάσουν καλά. Το αθλητικό πνεύμα και η ευγένεια είναι άκρως σημαντική στο άθλημα.

Η καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος δεν είναι ούτε κουραστική ούτε ακατόρθωτη. Είναι πιο πιθανό να μεγαλώσεις τον κύκλο σου στο άθλημα και να σε προσκαλούν σε περισσότερες προπονήσεις και τουρνουά. Ουσιαστικά, με καλή συμπεριφορά αυξάνεις τις πιθανότητες σου να ασχολείσαι και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Αρκεί να δείχνεις ευγένεια και σεβασμό προς τους συναθλητές σου και τις εγκαταστάσεις.

Πώς αναδεικνύω αθλητικό πνεύμα;

  1. Σεβασμός από το ξεκίνημα: Είναι μια καλή αρχή να ξεκινάς το παιχνίδι σφίγγοντας το χέρι των συμπαικτών σου, αλλά και να τελειώνεις με τον ίδιο τρόπο. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, φρόντισε πάντα να δίνεις τα χέρια (ή να αγγίζεις ρακέτες) με τον αντίπαλό σου, και να λες “Μπράβο” ή “Ωραίο Παιχνίδι”. Επίσης, δείχνεις σεβασμό φτάνοντας στο γήπεδο στην ώρα σου, με έτοιμο εξοπλισμό και καλή διάθεση. Μετά το τέλος ενός πόντου, επέστρεψε τις μπάλες κοντά στον αντίπαλό σου πριν σερβίρει, και όχι διάσπαρτες μέσα στο γήπεδο. Ωστόσο, εκτός από καλός ηττημένος, πρέπει να είσαι και καλός νικητής. Επομένως, μην υπερηφανεύεσαι και αντιδράς με επιδεικτικό τρόπο μετά από μια νίκη.
  2. Δίκαιες αποφάσεις: Το να λες ότι μια μπάλα σκάει έξω ενώ είναι μέσα, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσεις κακή φήμη. Μόλις αποκτήσεις αυτή τη φήμη, είναι δύσκολο να την ξαναχτίσεις. Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που η μπάλα ακουμπήσει ή σκάσει σε οποιοδήποτε μέρος της γραμμής, είναι μέσα. Εάν υπάρχει 100% βεβαιότητα ότι η μπάλα είναι άουτ, μόνο τότε μπορείς να το φωνάξεις. Όταν η μπάλα σκάσει έξω, το επικοινωνείς άμεσα, δυνατά και καθαρά, ώστε ο αντίπαλός σου να το γνωρίζει. Δε χρειάζεται να ανησυχήσεις εάν κρίνεις ότι μια μπάλα ήταν έξω, και τελικά συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι και τόσο σίγουρος/η. Μπορείς να προτείνεις να παίξετε ένα let (να επαναλάβετε τον πόντο), ή να δώσεις στον αντίπαλό σου τον πόντο. Η επανάληψη του πόντου είναι μια κίνηση που πάντα εκτιμάται.
  3. Αποδοχή: Είναι άκρως σημαντικό στο ερασιτεχνικό επίπεδο να σέβεσαι τις αποφάσεις του αντιπάλου σου για το αν το χτύπημα σου ήταν μέσα ή έξω. Ενδέχεται να μη συμφωνείς πάντα με την κρίση του, αλλά δυστυχώς η απόφαση είναι συνήθως οριστική. Επομένως, δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να λύσεις μια διαφωνία μέσα στην ένταση του αγώνα. Επίσης, έχε στον νου σου ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν από έξω δεν έχουν την ίδια εικόνα με εσένα και τον αντίπαλο που είστε εντός του γηπέδου. Συνεπώς, οποιοδήποτε σχόλιο ή υπόδειξη από άλλους, σπάνια να είναι τόσο έγκυρη όσο η δική σου και του αντιπάλου. 

Είσαι και θεωρείσαι ευγενικός/ή εάν ακολουθείς αυτά τα τρία βήματα; Τελειώνει εδώ η αθλητική συμπεριφορά;

Με αυτά τα βήματα έχεις καταφέρει να κάνεις μια πολύ σπουδαία αρχή. Μείνε συντονισμένος/η γιατί στο επόμενο άρθρο θα δούμε επιπλέον κανόνες που μπορούν να ενισχύσουν το αθλητικό σου πνεύμα. 


Μην το χάσεις! Μπες στο γκρουπ μας στο Facebook.