Αθλητική συμπεριφορά: Κατακτώντας την κορυφή

Αθλητική συμπεριφορά: Κατακτώντας την κορυφή

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε βασικές ενέργειες που κάνεις εντός του γηπέδου, ώστε να αναδείξεις το αθλητικό σου πνεύμα. Το να είσαι ηθικός/ή στο άθλημα σου ανά πάσα στιγμή δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δουλεύουμε τη συμπεριφορά μας, όποια και αν είναι η ηλικίας μας. 

Πάμε να δούμε επιπλέον τρόπους που μπορείς να δείξεις σεβασμό με τη συμπεριφορά σου στους συναθλητές σου στο tennis και στο padel.

Πώς δείχνω σεβασμό στο συναθλητή μου;

  • Αναγνώρισε τα καλά χτυπήματα του αντιπάλου σου. Δώσε εύσημα έπειτα από έναν καλό πόντο με ένα απλό “Ωραίος πόντος” ή ένα χειροκρότημα στις χορδές της ρακέτας σου. Επίσης, η αναγνώριση των δεξιοτήτων του άλλου παίκτη, βοηθάει να μην υποτιμάς τον εαυτό σου υπερβολικά για τα λάθη. Συμπεριφέρεσαι και σκέφτεσαι θετικά, αντί να στρέφεις αρνητική ενέργεια προς τα μέσα και να επικεντρώνεσαι στις ‘αποτυχίες’ σου. Μερικές φορές η προσπάθεια του αντιπάλου είναι αξιοθαύμαστη, γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να την επικροτείς. 
  • Ζήτα συγνώμη όταν πρέπει. Πάντα πρέπει να λες συγνώμη όταν η μπάλα σου χτυπάει στο φιλέ και περνάει από την πλευρά του αντιπάλου. Όταν δηλαδή κερδίζεις τον πόντο από ‘σπόντα’. Επίσης, είναι καλό να απολογείσαι όταν χτυπάς περίεργα τη μπάλα ίσως με το frame της ρακέτας, και εκείνη αλλάζει απότομα κατεύθυνση. Αυτά τα παραδείγματα είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι σέβεσαι το άθλημα και τις δεξιότητες που συνεπάγεται το καλό παιχνίδι. Άλλωστε τέτοιες αστοχίες δε μπορείς να τις ελέγξεις… είναι συνήθως από τύχη. Εάν έχεις αδικηθεί με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορεί η τύχη, με λίγη υπομονή να σε ευνοήσει. Με αυτή τη συμπεριφορά, αποδεικνύεις έμπρακτα ότι δε σε ενδιαφέρει να κερδίζεις με κάθε κόστος, κάτι που τείνει να εκτιμάται από τον αντίπαλο.
  • Σεβάσου τον χώρο. Η γνωστή φράση “Να φέρεσαι στους ανθρώπους όπως θέλεις να σου φέρονται”, μπορεί να εφαρμοστεί και σε καταστάσεις, δίνοντας έμφαση σε αυτή τη συνθήκη. Να θυμάσαι ότι οι αγώνες/προπονήσεις των άλλων είναι τόσο σημαντικοί για εκείνους όσο και ο δικός σου για εσένα. Δίχως φωνές και εντάσεις ώστε να μην αποσπάται η προσοχή κανενός, και βοηθώντας να επιστρέψεις μπάλες από άλλα γήπεδα, σέβεσαι και τον χώρο αλλά και τους συναθλητές σου. 
  • Να είσαι ‘κύριος’ του εαυτού σου. Μερικές φορές είναι εύκολο να κατηγορήσεις οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο για ένα κακό αποτέλεσμα – τον ​​καιρό, τον/ην αντίπαλό σου, την επιφάνεια… εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό. Ωστόσο, η προσαρμογή στις συνθήκες και τους εξωτερικούς παράγοντες είναι όλα μέρος του ταξιδιού. Όταν λοιπόν τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα είχες σκεφτεί, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα και πάρε μερικά θετικά μαθήματα από αυτό. Μόνο έτσι θα μπορέσεις την επόμενη φορά να βρεις τον βέλτιστο τρόπο να αντιμετωπίζεις τυχόν δυσκολίες.  
  • Κάνε την υπέρβαση. Εάν ο/η αντίπαλός σου δεν ακολουθεί τους άγραφους κανόνες και συμπεριφέρεται αντιαθλητικά, απλά μην πέφτεις σε αυτό το επίπεδο. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δείξεις ανωτερότητα. Πίστεψε μας…το παιχνίδι σου θα γίνει καλύτερο εάν δε σε αποσπά οποιαδήποτε κακή ενέργεια από την απέναντι πλευρά.

Τελειώνοντας, η αθλητική συμπεριφορά δε συμβαίνει μόνο για να γίνουμε καλύτεροι παίκτες. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και μέρες που δυστυχώς δεν πάνε όλα με το μέρος μας. Επομένως, όσο πιο ποιοτική ‘προπόνηση’ έχουμε κάνει στην αντιμετώπιση της νίκης, της ήττας, και των δυσκολιών στο γήπεδο, τόσο καλύτερα θα μπορούμε να χειριζόμαστε τη συμπεριφορά μας. 

Πώς εσύ δηλώνεις έμπρακτα το αθλητικό σου πνεύμα μέσα στο γήπεδο; Πες μας στο γκρουπ!