Ιδιαίτεροι κανόνες padel που δεν ήξερες

Ιδιαίτεροι κανόνες padel που δεν ήξερες

Όσο padel και να έχεις παίξει, υπάρχουν στιγμές που είτε ξεχνάμε είτε μας διαφεύγουν κανόνες. Ενδεχομένως να μη γνωρίζεις μερικούς από τους κανόνες padel που θα δούμε σήμερα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες “περίεργες” λεπτομέρειες του αθλήματος. 

Αν υπάρχουν επιπλέον κανονισμοί που σου έχουν κάνει εντύπωση και δεν αναφέρονται στο άρθρο, γράψε ένα σχόλιο εδώ στην ομάδα μας στο Facebook. 

Ιδιαίτεροι κανόνες padel που ισχύουν σήμερα

1. Let και υποδοχή στο σερβίς 
Στο padel δίνεται η δυνατότητα για άπειρο αριθμό των let στο σερβίς. Όταν η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και σκάσει στην πλευρά εκείνου που υποδέχεται, δίχως να ακουμπήσει τα σύρματα πριν τη δεύτερη αναπήδηση, τότε το σερβίς μπορεί να επαναληφθεί αμέτρητες φορές. Ωστόσο στο 2ο σερβίς, το let μπορεί να επαναληφθεί μόνο μια φορά. 

Επίσης, επικρατεί η πεποίθηση ότι εκείνος που υποδέχεται είναι απαραίτητο να στέκεται πίσω από τη γραμμή. Η πραγματικότητα είναι ότι στην υποδοχή του σερβίς, οι παίκτες μπορούν να στέκονται όπου επιθυμούν στην δική τους πλευρά. Το μόνο που απαιτείται είναι η μπάλα να σκάσει πριν το χτύπημα. 

2. Φιλέ και συνέχεια του πόντου
Όλο το φιλέ είναι μέρος του παιχνιδιού. Ακόμα και αν η μπάλα χτυπήσει στα κολωνάκια του φιλέ και περάσει (δεδομένου ότι αυτά είναι εντός αγωνιστικού χώρου). Ο πόντος σε αυτήν τη περίπτωση παίζεται κανονικά.

3. Ιδιαίτερη περίπτωση στο σερβίς 
Ας υποθέσουμε ότι σερβίρεις και η μπάλα σκάει στο αντίπαλο γήπεδο. Εάν εκείνη χτυπήσει το τζάμι και το σύρμα ταυτόχρονα, τότε εξαρτάται από την πορεία της μπάλας αν το σερβίς είναι μέσα ή έξω. Όταν η μπάλα πάει προς την κατεύθυνση του πίσω τοίχου της υποδοχής, τότε το σερβίς είναι μέσα. Σε περίπτωση που η μπάλα κατευθυνθεί προς το φιλέ μετά το ταυτόχρονο χτύπημα στο τζάμι και το σύρμα, τότε θεωρείται άουτ.

4. Επαφή με το φιλέ
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αγγίζεις το φιλέ ή τα κολωνάκια κατά τη διάρκεια ενός πόντου. Είτε αυτό είναι με τη ρακέτα, το χέρι, τα πόδια ή οποιοδήποτε μέρος του σώματός (συμπεριλαμβανομένων των ρούχων) και ό,τι άλλο μπορεί να κρατάς

Quiz: Το γνωρίζεις;

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά…ας τεστάρουμε τις γνώσεις σου. Επιτρέπεται να κερδίσεις έναν πόντο χτυπώντας τη μπάλα κατευθείαν στο φιλέ του αντιπάλου; 

Η απάντηση είναι ναι. Ας δούμε ένα παράδειγμα. 

Όταν ένα smash των αντιπάλων επιστρέφει στο γήπεδο τους, έχεις τη δυνατότητα να περάσεις τη ρακέτα σου από την άλλη πλευρά και να στείλεις τη μπάλα κατευθείαν στο φιλέ τους. Ωστόσο, η γενική προϋπόθεση για να μπορέσεις να περάσεις τη ρακέτα σου πάνω από το φιλέ, είναι η μπάλα να έχει χτυπήσει στη δική σου πλευρά πρώτα. 

Οι κανόνες είναι πολλοί και οι διαφορές μεταξύ σωστού και λάθους, μικρές. Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να παραμένουμε ενημερωμένοι. 

Αν έχεις κάτι να προσθέσεις, γράψε μας στα σχόλια εδώ.