Κερδίζοντας τον εαυτό μας στο γήπεδο

Κερδίζοντας τον εαυτό μας στο γήπεδο

Το tennis και το padel είναι αθλήματα που απαιτούν σωματική και πνευματική εγρήγορση. Πολλοί από τους λάτρεις αυτών των αθλημάτων, παίρνουμε το παιχνίδι τόσο σοβαρά όπου κάθε είδος αποτυχίας ή λάθους γίνονται ασυγχώρητα. Τα συναισθήματα στο γήπεδο μας κατακλύζουν.

Ωστόσο, ας είμαστε ειλικρινείς: ακόμα και οι πιο έμπειροι παρασύρονται από τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του αγώνα (θυμήσου Τσιτσιπά εναντίον Κύργιου στο Wimbledon του ‘22!)

Στιγμιότυπα από τον αγώνα του Κύργιου με τον Τσιτσιπά στο Wimbledon του 2022

Είτε πρόκειται για απογοήτευση μετά από ένα χαμένο πόντο, είτε για θυμό προς τον εαυτό σου ή τον αντίπαλο, η διαχείριση των συναισθημάτων είναι σημαντική και απαραίτητη δεξιότητα. Μας βοηθάει να απολαύσουμε το παιχνίδι, να διατηρούμε την απόδοσή μας και να εξελισσόμαστε.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι δεν είμαστε πιστοποιημένοι ψυχολόγοι. Ωστόσο, ως λάτρεις του τένις με πολλά χρόνια εμπειρίας στα σκαμπανεβάσματα του αθλήματος, μπορούμε να συζητήσουμε περισσότερα επί του θέματος.

Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματα στο γήπεδο

  1. Αναγνώριση και αποδοχή. Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να αναγνωρίζεις σε ποιες περιπτώσεις σε κατακλύζουν τα συναισθήματα. Η αποδοχή ότι θα υπάρξουν αρνητικά συναισθήματα, είναι η μισή δουλειά. Πότε νευριάζεις ή θυμώνεις πιο πολύ; Εάν καταλάβεις τι νιώθεις σε διαφορετικές περιστάσεις και γιατί, μπορείς να αρχίζεις να διαχειρίζεσαι παρόμοιες μελλοντικές καταστάσεις πιο αποτελεσματικά.
  2. Συγκέντρωση στην αναπνοή. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η επίδραση που έχει η σωστή αναπνοή στο παιχνίδι και το μυαλό σου είναι τεράστια. Οι βαθιές και γρήγορες αναπνοές σε βοηθούν να ηρεμείς. Ειδικότερα τη στιγμή που νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο, συγκεντρώσου ακόμη πιο έντονα στην αναπνοή σου. 
  3. Εστίαση στα σημαντικά. Λάθη θα γίνουν, είναι δεδομένο. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι θα γίνουν και κανένας δε μπορεί να τα αποφύγει. Μερικές φορές ενδεχομένως να γίνονται περισσότερα από άλλες. Αντί να εστιάζεις σε όλα τα αρνητικά του παιχνιδιού σου, στρίψε την προσοχή σου στον επόμενο πόντο. Προσπάθησε να χτίζεις τη στρατηγική σου και τον τρόπο που θα βελτιώσεις το παιχνίδι σου από τον αμέσως επόμενο πόντο.
  4. Μη διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια. Αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου στο γήπεδο, απευθύνσου στον προπονητή σου ή σε έναν αθλητικό ψυχολόγο για συμβουλές. Θα σε βοηθήσει να εντάξεις στο παιχνίδι σου ρουτίνες και στρατηγικές για να αντιδράς καλύτερα στις δύσκολες καταστάσεις.

Επίλογος

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των συναισθημάτων είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Ωστόσο, είναι μια δεξιότητα που βελτιώνεται με την εξάσκηση και έχει σημαντικά ψυχολογικά και αθλητικά οφέλη. Με την ενίσχυση της ψυχικής σου δύναμης, μπορείς να απολαμβάνεις το παιχνίδι με μεγαλύτερη ηρεμία και συγκέντρωση.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη της απόδοσής σου είναι δεδομένη!

buy sell play racket gr brand motto

Εσύ πώς καταφέρνεις να ηρεμείς στη διάρκεια του παιχνιδιού; Πες μας στην ομάδα!