Οδηγός ρακέτας 2.1: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα padel;

Οδηγός ρακέτας 2.1: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα padel;

Προηγουμένως αναφερθήκαμε σε κάποιες παραμέτρους που είναι χρήσιμο να υπολογίζεις στην αρχή της διαδικασίας εύρεσης για καινούργιες ρακέτες padel. 

Δύο σημαντικά χαρακτηριστικά για να συνεχίσεις στο ταξίδι της επιλογής, είναι το σχήμα και η ισορροπία της ρακέτας. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή της, αλλά και να καθορίσουν τι ταιριάζει σε κάθε τύπο παίκτη. 

Σχήμα

Υπάρχουν τριών ειδών σχήματα ρακέτας από τα οποία μπορείς να διαλέξεις: στρογγυλό, διαμάντι, και δάκρυ. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι πως επηρεάζει το παιχνίδι σου το σχήμα της ρακέτας, η σύντομη απάντηση είναι ότι καθορίζει το sweetspot. Επομένως, σύμφωνα με την εμπειρία σου στο άθλημα, τον τρόπο παιχνιδιού, και τις απαιτήσεις σου, χρησιμοποιείς και το αντίστοιχο σχήμα. 

  • Στρογγυλό σχήμα: Οι ρακέτες padel με αυτό το σχήμα είναι ιδανικές για αρχάριους, καθώς είναι συνήθως εύκολες στο χειρισμό και πιο ανεκτικές. Επίσης, είναι κατάλληλες για παίκτες που αναζητούν ακρίβεια και κοντρόλ στο παιχνίδι τους. Για κάποιον που είναι νέος στο άθλημα, το συγκεκριμένο σχήμα διευκολύνει το χτύπημα. Αυτό συμβαίνει γιατί το αρκετά μεγάλο sweetspot είναι τοποθετημένο στο κέντρο της ρακέτας, σε αντίθεση με το σχήμα διαμάντι. 
  • Σχήμα διαμάντι: Είναι πιο δύσκολες στη διαχείριση και δεν παρέχουν τόσο κοντρόλ όσο το στρογγυλό σχήμα. Όμως, προσδίδουν δύναμη και ταχύτητα που ταιριάζει απόλυτα στο επιθετικό παιχνίδι. Αυτό το σχήμα είναι ευνοϊκό για παίκτες προχωρημένου επιπέδου. Απαιτούν περισσότερη ακρίβεια λόγω του μειωμένου μεγέθους του sweetspot και την τοποθέτηση του πιο ψηλά στη ρακέτα αντί για το κέντρο.
  • Σχήμα δάκρυ: Κατάλληλες για παίκτες που αναζητούν μια καλή ισορροπία δύναμης και κοντρόλ. Είναι γενικά πιο εύκολες στη διαχείριση από το σχήμα διαμάντι και παρέχουν περισσότερη δύναμη από εκείνες με στρογγυλό σχήμα. Ιδανικές για παίκτες που έχουν ισορροπημένο παιχνίδι και ασχολούνται με το άθλημα αρκετό διάστημα. 

Ισορροπία 

Η ισορροπία της ρακέτας επηρεάζεται άμεσα από το σχήμα της. Η μέτρησή της καθορίζεται από το πως είναι κατανεμημένο το βάρος μεταξύ του χαμηλότερου και υψηλότερου σημείου. Τα σημεία αυτά είναι η λαβή και η άκρη της κεφαλής, αντίστοιχα. 

Διαχωρίζουμε την ισορροπία σε τρεις βασικές κατηγορίες: χαμηλή, υψηλή, και μεσαία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η ισορροπία επηρεάζει την αίσθηση της ρακέτας στο χέρι. Επίσης, καθορίζει σημαντικά εάν θα προσφέρει περισσότερη δύναμη, κοντρόλ, ή συνδυασμό των δύο.

  1. Χαμηλή/Οπισθόβαρη: Οι αρχάριοι παίκτες τείνουν να προτιμούν ρακέτες πάντελ με χαμηλή ισορροπία, που σημαίνει ότι η ισορροπία “πέφτει” προς τη λαβή της ρακέτας. Παίκτες όλων των επιπέδων που αναζητούν περισσότερο κοντρόλ και άνεση στα χτυπήματα, μπορούν να επιλέξουν ρακέτα με χαμηλή ισορροπία. Συνήθως οι ρακέτες με αυτήν την ισορροπία είναι στρογγυλού σχήματος. Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι αυτές οι ρακέτες δεν αποδίδουν την ίδια δύναμη με άλλες, σε επιθετικά χτυπήματα όπως βολέ και smash. 
  2. Υψηλή/Εμπροσθόβαρη: Ρακέτες με υψηλή ισορροπία και συνεπώς το sweetspot τοποθετημένο πιο ψηλά στη ρακέτα, προσφέρουν περισσότερη δύναμη. Τείνουν να έχουν σχήμα διαμάντι και δίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα στα χτυπήματα. Έτσι, ταιριάζουν στο επιθετικό παιχνίδι, εις βάρος όμως της άνεσης και του κοντρόλ. Γενικότερα, απαιτούν μεγαλύτερη εμπειρία και καλή τεχνική. Εάν ταλαιπωρείσαι από τραυματισμούς, ίσως αυτές να μην είναι οι ιδανικές ρακέτες για σένα.
  3. Μεσαία/Ισορροπημένη: Καλή λύση για παίκτες που αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δύναμης και κοντρόλ. Συνήθως οι ρακέτες padel σε σχήμα δάκρυ έχουν μεσαία ισορροπία, καθώς το βάρος είναι ισάξια κατανεμημένο στη ρακέτα. 

Αρκετοί ακόμα παράγοντες σε βοηθούν να κρίνεις ποια είναι η σωστή ρακέτα για σένα. Στο επόμενο άρθρο, θα δούμε για τα υλικά κατασκευής και το βάρος, καθώς και πως αυτά επηρεάζουν το παιχνίδι σου.

Μείνε συντονισμένος/η! Μπες στο γκρουπ.