Οδηγός ρακέτας 2.0: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα padel;

Οδηγός ρακέτας 2.0: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα padel;

Η επιλογή για την “ιδανική” ρακέτα πάντελ δεν είναι απλή υπόθεση. Η σωστή ρακέτα για σένα χρειάζεται να σου δίνει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι σου…να είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που εμπιστεύεσαι και σε βοηθάει να εξελιχθείς. 

Στη σειρά άρθρων που ακολουθεί, θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά ρακετών πάντελ που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη επιλογή. Είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός/η με την επιλογή σου, ώστε να ταιριάζει η ρακέτα με το παιχνίδι και τις δυνατότητες σου. Σε περίπτωση που αυτά δε συμβαδίζουν, ενδέχεται να προκληθούν ακόμα και τραυματισμοί (όπως έμαθες και σε προηγούμενο άρθρο).

Πριν όμως ξεκινήσεις να αναζητείς συγκεκριμένα μοντέλα ή χαρακτηριστικά, χρήσιμο είναι να αναλογιστείς κάποιους σημαντικούς παράγοντες. Υπάρχουν πέντε στοιχεία που είναι απαραίτητο να λαμβάνεις υπόψη στην αρχή της διαδικασίας.  

Στυλ παιχνιδιού 

Σου αρέσει να παίζεις επιθετικά ή αμυντικά; Η πιο σπουδαία γνώση για την επιλογή ρακέτας (και την εξέλιξη σου), είναι να ξέρεις καλά τον τρόπο παιχνιδιού σου. 

Για παράδειγμα, εάν είσαι παίκτης που προτιμάει το κοντρόλ και την ακρίβεια, θα επιλέξεις ρακέτα με πιο αμυντικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Διαφορετικά, αν το παιχνίδι σου είναι κατά βάση επιθετικό, θα αποδειχθεί πολλή χρήσιμη μια ρακέτα που σου δίνει δύναμη. 

Επίπεδο

Ρεαλιστικά, ποιο είναι το επίπεδο σου; Έχεις μόλις ξεκινήσει να παίζεις, είσαι προχωρημένος/η, ή παίζεις σε πολύ υψηλό επίπεδο;

Ένα συχνό “λάθος” που κάνουν οι αρχάριοι παίκτες στο πάντελ, είναι να αγοράζουν μια ακριβή ρακέτα στην αρχή του αθλητικού τους ταξιδιού. Η πιο “ακριβή” ρακέτα τείνει να έχει πιο εξελιγμένα και σύνθετα χαρακτηριστικά που την καθιστούν πιο δύσκολα διαχειρίσιμη από ερασιτέχνες. Όσο εμφανίσιμη μπορεί να είναι μια τέτοια ρακέτα, δεν σε βοηθάει να εξελίξεις τις ικανότητες σου και να κερδίζεις παιχνίδια. 

Αντιθέτως, ένας αρχάριος είναι καλύτερο να αναζητήσει μια ρακέτα εύκολη στο παιχνίδι και πιο ανεκτική στα λάθη. Είναι δεδομένο, ότι όσο εξελίσσεσαι παικτικά μπορείς να αλλάζεις ρακέτα σύμφωνα με τις δυνατότητες σου. 

Συχνότητα

Πόσο συχνά παίζεις; Συμμετέχεις σε τουρνουά; 

Εάν παίζεις πολύ και συχνά, ίσως σε συμφέρει να επενδύσεις σε μια καλύτερης ποιότητας ρακέτα. Μια τέτοιου είδους ρακέτα είναι κατασκευασμένη από άνθρακα ή Kevlar, και είναι συνήθως αρκετά ανθεκτικές. Η πιο ανθεκτική ρακέτα σε προστατεύει από τραυματισμούς, συντελώντας έτσι στην ολική εξέλιξη σου. 

Χρήματα

Όπως σε πολλές αποφάσεις που παίρνεις καθημερινά, το “budget” έχει πρωταρχικό ρόλο και στην επιλογή ρακέτας. Πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις; Μια καλή ρακέτα για σένα δε χρειάζεται να είναι και ακριβή.

Σωματική διάπλαση

Θα σε βοηθήσει σημαντικά να επιλέξεις ρακέτα που ταιριάζει στο σώμα σου. Για να το καθορίσεις αυτό χρειάζεται να σκεφτείς πόσα κιλά ζυγίζεις, αν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση, και αν έχεις ιστορικό τραυματισμών. Ειδικά αν σε ταλαιπωρούν τραυματισμοί όπως tennis elbow, ίσως είναι καλύτερα να διαλέξεις μια ρακέτα πιο ελαφριά και πιο αποτελεσματική στην απορρόφηση κραδασμών. 

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σκεφτείς το βάρος σου πριν προβείς σε αγορά. Γυναίκες και ανήλικοι παίκτες συνήθως προτιμούν πιο ελαφριές ρακέτες από τους άνδρες. 

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε για τις διάφορες επιλογές στο σχήμα και στην ισορροπία των ρακετών.

Μείνε συντονισμένος/η! Μπες στο γκρουπ.