Οδηγός ρακέτας 2.2: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα padel;

Οδηγός ρακέτας 2.2: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα padel;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, “πόσο πρέπει να ζυγίζει η ρακέτα padel μου;” Όσο και να θέλαμε να σου λύσουμε την απορία, δυστυχώς δεν υπάρχει μια έτοιμη απάντηση.

Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το στυλ παιχνιδιού σου, τις απαιτήσεις, και τα σωματικά χαρακτηριστικά σου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις διαφορές στο βάρος των ρακετών και στα υλικά κατασκευής τους. 

Βάρος

Όσο πιο βαριά είναι η ρακέτα, τόση περισσότερη δύναμη μπορείς να παράξεις. Ουσιαστικά το επιπλέον βάρος, αυξάνει τη σταθερότητα και μεταδίδει μεγαλύτερη ταχύτητα στο χτύπημα. Το βασικό μειονέκτημα του βάρους στη ρακέτα, είναι η δυσκολία που προκαλεί στο χειρισμό της. Έμπειροι ή επαγγελματίες με επιθετικό παιχνίδι τις προτιμούν, καθώς η επιπλέον δύναμη στο χτύπημα κάνει τη διαφορά. Οι ρακέτες των πιο έμπειρων παικτών συνήθως ζυγίζουν από 360 έως 380 γραμμάρια. 

Αντιθέτως, αρχάριοι, ερασιτέχνες, και ηλικιακά νεότεροι παίκτες, επωφελούνται από μια πιο ελαφριά ρακέτα. Το λιγότερο βάρος αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερες ταχύτητες στο swing, καθώς επίσης προσδίδει άνεση και ελευθερία. Οι παίκτες που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες συνήθως προτιμούν ρακέτες που ζυγίζουν από 340 – 360 γραμμάρια. 

Ανάλογα με την αθλητικότητα, τη φυσική σου κατάσταση, και το βάρος του σώματος σου, μπορείς κατά προσέγγιση να υπολογίσεις πόσο βαριά ρακέτα padel θα χρειαστείς. Για παράδειγμα, εάν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση και ζυγίζεις πάνω από 80 κιλά, συνίσταται να παίζεις με πιο βαριά ρακέτα. 

Τα παραπάνω είναι κάποιοι γενικοί κανόνες, οι οποίοι αλλάζουν και προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε παίκτη. Επομένως, χρειάζεται να αντιληφθείς τι ταιριάζει περισσότερο σε σένα και ποιο βάρος σε βοηθάει να εξελίξεις το παιχνίδι σου. Η συνειδητοποίηση του ιδανικού βάρους επιτυγχάνεται μόνο με υπομονή και δοκιμή διάφορων ρακετών. 

Υλικά κατασκευής

Για να καταλάβεις εάν σου ταιριάζει μια πιο σκληρή ή πιο μαλακή ρακέτα, θα βοηθήσει να ξεχωρίσουμε δύο σημαντικά σημεία στη ρακέτα του πάντελ: το εσωτερικό και την εξωτερική επιφάνεια της. 

  • Ο πυρήνας της ρακέτας τείνει να κατασκευάζεται από EVA ή FOAM. Το EVA διατίθεται σε πολλές διαφορετικές πυκνότητες, όπου η μεγαλύτερη πυκνότητα σηματοδοτεί πιο σκληρή ρακέτα. Αν και υπάρχουν πιο μαλακές μορφές του EVA λόγω των διαφόρων πυκνοτήτων, είναι γενικότερα πιο σκληρή από το FOAM. Αυτή η σκληρότητα την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική στο να μειώνει τους κραδασμούς, σημαντική πληροφορία για έναν αθλητή επιρρεπή στους τραυματισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν χρησιμοποιείται FOAM στο εσωτερικό, η ρακέτα είναι και πιο μαλακή. 
  • Τα βασικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στο σκελετό της ρακέτας είναι άνθρακας (carbon fiber) και υαλοβάμβακας (fiberglass). Ο άνθρακας είναι πιο ανθεκτικός και σκληρός, ενώ ο υαλοβάμβακας πιο μαλακός και με λιγότερη ανθεκτικότητα. 

Συμπεράσματα

Εάν είσαι αρχάριος, μια πιο μαλακή ρακέτα ίσως είναι πιο ωφέλιμη για να χτυπάς με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ειδικά για την αποφυγή τραυματισμών, οι μαλακές ρακέτες του πάντελ είναι η ιδανική λύση καθώς απορροφούν καλύτερα τους κραδασμούς. Για παράδειγμα, φαντάσου τον εαυτό σου όταν είσαι στο φιλέ και χρειάζεται να “μπλοκάρεις” το χτύπημα του αντιπάλου. Η ελαστικότητα της μαλακής ρακέτας θα σε βοηθήσει να μειώσεις σημαντικά τους κραδασμούς και να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη επιβάρυνση στο χέρι σου.

Αντιθέτως, εάν έχεις περισσότερη εμπειρία στο άθλημα και σου αρέσει να χτυπάς με δύναμη, αξίζει να δοκιμάσεις πιο σκληρή ρακέτα padel. Εφόσον το υλικό της παύει να είναι τόσο μαλακό, η μπάλα δεν απορροφάται πλέον τόσο πολύ. Το αποτέλεσμα είναι η μπάλα να φεύγει με μεγαλύτερη ταχύτητα και δύναμη μετά την επαφή. Επίσης, εκτός από την υψηλή δυναμική της, η σκληρή ρακέτα προσφέρει καλύτερο κοντρόλ στους έμπειρους παίκτες. 

Με αυτά τα χρήσιμα στοιχεία, είσαι έτοιμος/η να επιλέξεις την επόμενη σου ρακέτα. Σου ευχόμαστε, καλά παιχνίδια!


Μπες στο γκρουπ και πες μας την άποψη σου για τον οδηγό.

Έχεις απορίες ή θέλεις να μοιραστείς κάτι μαζί μας; Συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας.