Αθλήματα ρακέτας: Ανοδικές Τάσεις και στο padel

Αθλήματα ρακέτας: Ανοδικές Τάσεις και στο padel

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε την ανάπτυξη του τένις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα με τη ραγδαία εξέλιξη, εντοπίζεται και σημαντική αύξηση των τιμών για τον εξοπλισμό που απαιτείται. Σε περίπτωση που το έχασες, πάτησε εδώ.

Έφτασε η στιγμή να αναφερθούμε και στο πιο ραγδαίως αναπτυσσόμενο άθλημα στον κόσμο τα τελευταία χρόνια: το padel. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ισπανικό Playtomic με την Deloitte, προέκυψαν ενδιαφέροντα ευρήματα που αξίζει να σημειώσουμε. 

Τι συντελεί στην ανάπτυξη ενός αθλήματος;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν ένα άθλημα δημοφιλές και συντελούν στην ανέλιξη του. Στην ιδιαίτερη περίπτωση του πάντελ, τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερό ενδιαφέρον γύρω από το άθλημα. Το ενδιαφέρον αντικατοπτρίζεται στην αυξημένη δημιουργία καινούργιων αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 40.000 γήπεδα παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2026 θα υπάρχουν 85.000 γήπεδα padel. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρχουν 500 γήπεδα, από τα 300 που υπήρχαν στην αρχή του έτους. Φτάνουμε σε σημείο λοιπόν να αναρωτηθούμε: τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο ενθουσιασμό γύρω από το πάντελ; 

Παραθέτουμε δύο από αυτούς τους λόγους, όπως προέκυψε από το ερωτηματολόγιο της έρευνας που δόθηκε σε περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες παίκτες/παίκτριες.

  • Κοινωνικός χαρακτήρας: Το παιχνίδι είναι άκρως διασκεδαστικό και κοινωνικό, που είναι και ο βασικός λόγος ενασχόλησης με το άθλημα. Στους περισσότερους ανθρώπους η κοινωνικότητα προκαλεί θετικά συναισθήματα, όπου σε συνδυασμό με την άθληση δημιουργούν την ιδανική λύση. Στο padel, είναι εύκολο αλλά ταυτόχρονα και επιθυμητό να γνωρίζεις και να παίζεις με καινούργιους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη κοινωνικότητα δεν είναι εμφανής σε όλα τα αθλήματα ρακέτας. Έτσι, οι παίκτες διευρύνουν τον κύκλο τους και έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα γύρω από το άθλημα, που συντελεί στην αυξημένη συμμετοχή.
  • Ποιότητα & Προσβασιμότητα: Το padel έχει σχετικά χαμηλό σωματικό αντίκτυπο (ανάλογα το επίπεδο φυσικά). Σε συνδυασμό με την ομαδικότητα, τη στρατηγική, και τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, καθιστά το πάντελ μια άψογη αθλητική δραστηριότητα. Το χαμηλό σωματικό αντίκτυπο συντελεί στην εξέλιξη του πάντελ σε ένα άθλημα για όλες τις ηλικίες, από νεαρά μέχρι και ηλικιωμένα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου.

Εξοπλισμός για το πάντελ

Πλέον η ανάπτυξη του αθλήματος σε Ισπανία και Σουηδία έχει φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης. Ωστόσο, πολλές χώρες με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης ακολουθούν με γοργούς ρυθμούς. Ιδίως σε χώρες όπως Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Κίνα, και Σαουδική Αραβία, η εξέλιξη είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά και στρατηγικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του πάντελ.

Όπως στα περισσότερα αθλήματα, έτσι και στο πάντελ χρειάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να υπάρχει καλή απόδοση και συνεχής βελτίωση. Η μέση τιμή της ρακέτας ανέρχεται στα 150€, αν και υπάρχουν επιλογές για περίπου 60€. Συγκριτικά με το τένις, η ρακέτα κατασκευάζεται από πιο ευαίσθητα υλικά. Για να μπορέσεις να παίζεις με τη μέγιστη δυνατή απόδοση, η αλλαγή ρακέτας πάντελ συνίσταται ανά 15 μήνες.

Τα έξοδα για τον εξοπλισμό σε συνδυασμό με τα έξοδα που απαιτούνται για την κράτηση ενός γηπέδου ή για προπόνηση δεν είναι αμελητέα. Η πώληση μεταχειρισμένων ρακετών ή και η αγορά demo προϊόντων, ίσως να αποτελούν την ιδανική λύση για να εξοικονομήσεις χρήματα ώστε να συνεχίζεις να αθλείσαι. 

Έχεις αθλητικό εξοπλισμό που δε χρησιμοποιείς και θα ήθελες να πουλήσεις; Μπες στην ομάδα