Κανόνες padel: Ποιοι είναι και πώς μπορώ να παίξω;

Κανόνες padel: Ποιοι είναι και πώς μπορώ να παίξω;

Το padel είναι ένα γρήγορο και διασκεδαστικό άθλημα που συνδυάζει στοιχεία του τένις και του squash. Με ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα, το άθλημα είναι απλό στην εκμάθηση αλλά γεμάτο προκλήσεις για να το τελειοποιήσεις.

Τι είναι το padel;

Το padel παίζεται σε δύο ομάδες (2 παίκτες ανά ομάδα) και συνδυάζει την ταχύτητα και στρατηγική του τένις, με τη δυναμική που προσφέρουν οι τοίχοι στο squash. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες συνήθως κατασκευασμένες από ανθρακονήματα ή υαλονήματα, ενώ η μπάλα μοιάζει πολύ με αυτή του τένις αν και έχει λιγότερη πίεση.

Το γήπεδο του padel είναι μικρότερο από γήπεδο τένις, με διαστάσεις 20×10 μέτρα. Περιβάλλεται από γυάλινους και μεταλλικούς τοίχους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος του παιχνιδιού. Το φιλέ βρίσκεται στο κέντρο όπως στο τένις, με το ύψος του στη μέση να είναι στα 88 εκατοστά.

Το σερβίς

Κάθε πόντος ξεκινάει με το σερβίς, που εκτελείται κάτω από το ύψος της μέσης στη δεξιά πλευρά του γηπέδου. Ο παίκτης που σερβίρει βρίσκεται πίσω από τη βασική γραμμή και κάνει μία αναπήδηση της μπάλας πριν τη χτυπήσει. Το σερβίς πρέπει να καταλήξει στην απέναντι διαγώνια περιοχή του αντιπάλου, όπως στο τένις. Εάν το σερβίς καταλήξει στο φιλέ, τότε ο παίκτης εκτελεί και δεύτερο.

Όταν η μπάλα περάσει στην πλευρά του αντιπάλου και χτυπήσει κατευθείαν στο τζάμι ή στον φράχτη, τότε το σερβίς είναι έξω. Ωστόσο, αν η μπάλα σκάσει στο γήπεδο του αντιπάλου και έπειτα χτυπήσει στο τζάμι, τότε ο πόντος παίζεται κανονικά. Επίσης, σε περίπτωση που η μπάλα μετά το σερβίς σκάσει στο κουτί του αντιπάλου και χτυπήσει στον φράχτη, τότε το σερβίς είναι έξω.

Αν κατά τη διάρκεια του σερβίς η μπάλα ακουμπήσει το φιλέ αλλά καταλήξει σωστά στην αντίπαλη περιοχή, το σέρβις επαναλαμβάνεται.

Οι βασικοί κανόνες padel

1. Οι τοίχοι: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του padel είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους τοίχους για να επιστρέψεις τη μπάλα. Έπειτα από το χτύπημα, εάν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος και στη συνέχεια στους τοίχους, αυτή παραμένει εντός παιχνιδιού. Ωστόσο, μετά από την επαφή με τους τοίχους, η μπάλα απαγορεύεται να ξαναχτυπήσει στο έδαφος. Αυτό προσθέτει μια μοναδική στρατηγική διάσταση στο παιχνίδι.

2. Πόντοι: Το σκορ είναι ίδιο με το τένις: 15, 30, 40 και game. Ο αγώνας κερδίζεται από την ομάδα που θα νικήσει 2 set των 6 game. Σε περίπτωση ισοπαλίας σε ένα set (6-6), διεξάγεται tie break.

3. Εντός και εκτός: Η μπάλα είναι εντός παιχνιδιού όταν χτυπάει στο έδαφος. Αν η μπάλα χτυπήσει σε έναν από τους τοίχους χωρίς να ακουμπήσει πρώτα στο έδαφος, είναι εκτός παιχνιδιού. Η μπάλα μπορεί να αναπηδήσει μόνο μία φορά στο έδαφος πριν χτυπηθεί, ενώ οι παίκτες μπορούν να την χτυπήσουν δίχως η μπάλα να σκάσει (βολέ).

Γιατί να παίξεις;

Το padel προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει διασκέδαση, στρατηγική και πολλές εντάσεις. Είναι ιδανικό για οικογένειες, φίλους και συναδέλφους, καθώς προάγει τη συνεργασία και το αθλητικό πνεύμα.

Οι κανόνες είναι απλοί και μπορείς γρήγορα να μάθεις τα βασικά. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι ιδιαίτεροι κανόνες padel που μπορείς να βρεις εδώ.

Είτε είσαι νέος στο άθλημα, είτε ένας έμπειρος παίκτης, το padel θα σου προσφέρει πολλές προκλήσεις και μεγάλο ενθουσιασμό. Πιάσε ρακέτα και ξεκίνα το παιχνίδι!

Ψάχνεις για εξοπλισμό padel; Δες όλες τις αγγελίες εδώ.

Μπες και εσύ στο παιχνίδι! Γίνε μέλος της κοινότητας των τένις και padel.

Κοινοποίησέ το: