Οδηγός ρακέτας 1.2: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα τένις;

Οδηγός ρακέτας 1.2: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα τένις;

Έφτασες στο τελευταίο άρθρο της σειράς Οδηγός ρακέταςγια το τένις. Συγχαρητήρια! 

Ελπίζουμε μετά από όλη την πληροφορία, να έχεις τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή. Άλλωστε, είναι άκρως σημαντικό να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το “όπλο” που κρατάς στα χέρια σου. 

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα χαρακτηριστικά ίσως διαφέρουν από τη μία μάρκα στην άλλη. Αυτή η διαφορά δίνει μια πιο ιδιαίτερη αίσθηση στην κάθε ρακέτα τέννις, γεγονός που πρέπει να αναλογιστείς πριν προχωρήσεις σε αγορά. Οι “σωστές” επιλογές γίνονται μόνο αφού αποκτήσεις λίγη εμπειρία και κατανοήσεις τι ταιριάζει καλύτερα σε σένα. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, επιμονή, και πολλή δοκιμή για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το stiffness και το grip size

Stiffness

Ο όρος stiffness αναφέρεται στη σκληρότητα του σκελετού σε μια ρακέτα τέννις. Το stiffness έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει στη δυνάμη, άνεση και στο κοντρόλ. Γενικότερα, μια ρακέτα που δίνει περισσότερη δύναμη παρέχει λιγότερο κοντρόλ, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο. Όλα εξαρτώνται από τον τύπο παίκτη, τις δυνατότητες, καθώς και τη χορδή που έχει χρησιμοποιηθεί στη ρακέτα. 

Η μέτρηση του stiffness γίνεται στο σκελετό. Δίνεται ένα σκορ που κυμαίνεται από 40 έως και 85, εάν και πιο συχνά βρίσκεται μεταξύ 50 – 70 (RA). Πιο συγκεκριμένα:

  • Εύκαμπτος σκελετός = 63 και κάτω
  • Μεσαίας σκληρότητας σκελετός = 64 έως 67
  • Σκληρός σκελετός = 68 και πάνω

Η σκληρότητα ενός σκελετού επηρεάζει άμεσα τη δυναμική του. Για παράδειγμα, ένας σκληρός σκελετός είναι λιγότερο εύκαμπτος, εξαντλώντας έτσι λιγότερη δύναμη από τη μπάλα. Αντιθέτως, ένας εύκαμπτος σκελετός είναι πιο “ευλύγιστος” και επομένως δημιουργεί μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας. 

Τι σκελετός ταιριάζει σε κάθε παίκτη;

Ένας προχωρημένος παίκτης ενδέχεται να προτιμάει την αίσθηση και το κοντρόλ του εύκαμπτου σκελετού. Αυτή η προτίμηση προκύπτει γιατί ο εύκαμπτος σκελετός δίνει τη δυνατότητα για ένα μακρύ και γρήγορο swing. Με το γρήγορο swing αξιοποιείται αποτελεσματικά η δύναμη του παίκτη. Πολλοί επίσης χρησιμοποιούν πιο σκληρό σκελετό σε συνδυασμό με μια πιο άκαμπτη αλλά προσανατολισμένη στο κοντρόλ χορδή. Ο σκληρός σκελετός και η άκαμπτη χορδή όταν συνδυαστούν, προσφέρουν πολλή δύναμη και spin. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει εδραιωθεί στο μοντέρνο τένις, και ειδικότερα στους παίκτες ελίτ επιπέδου όπου η δύναμη υπερισχύει. Ωστόσο ο άκαμπτος, σκληρός σκελετός μπορεί να μην είναι τόσο άνετος στη χρήση για έναν ερασιτέχνη.

Ως ένα βαθμό, ο σκληρός σκελετός είναι λιγότερο άνετος συγκριτικά με πιο εύκαμπτες ρακέτες. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τις απαιτήσεις και την αίσθηση που αναζητά ο κάθε παίκτης. Ένας σκελετός μεγαλύτερης σκληρότητας μεταδίδει περισσότερο σοκ στον καρπό, αγκώνα, και ώμο κατά την επαφή, σε αντίθεση με εκείνον μεσαίας σκληρότητας. Για το λόγο αυτό, παίκτες με πρόβλημα στο χέρι ή ώμο, συνίσταται να χρησιμοποιούν σκελετούς με σκληρότητα μικρότερη από 66 (RA). 

Grip size

Το μέγεθος της λαβής στη ρακέτα τέννις είναι η μέτρηση της περιφέρειάς της (σε ίντσες). Συνήθως, το μέγεθος κυμαίνεται από 4in έως 4 ⅝, αλλά βαθμολογείται και με μια πιο απλή μέτρηση από 0 έως 5. Στο παρακάτω γράφημα μπορείς να δεις αναλυτικά τις μετρήσεις:

Μέγεθος σε ίντσες Απλή μέτρηση
4 in0
4 1⁄8 in1
4 1⁄4 in2
4 3⁄8 in3
4 1⁄2 in4
4 5⁄8 in5
* Μεγέθη λαβής ρακέτας τένις.

Η λαβή είναι πολύ σημαντική για την απόδοση σου και έχει μεγάλο αντίκτυπο στα χτυπήματα σου. Η πιο απλή μέθοδος να ελέγξεις εάν μια λαβή είναι σωστή για σένα, είναι να παρατηρήσεις το χέρι σου κρατώντας Eastern forehand grip. Το ιδανικό grip είναι εκείνο που σου επιτρέπει να τοποθετήσεις ακριβώς τον δείκτη του άλλου σου χεριού, στο κενό μεταξύ των δακτύλων και της παλάμης! (δες εικόνες εδώ)

Ελπίζουμε να έμαθες περισσότερα για τη ρακέτα σου. Ακολουθεί αντίστοιχος οδηγός ρακέτας για το padel, οπότε μείνε συντονισμένος/η!


Δεν καλύψαμε κάτι στον οδηγό; Στείλε μας ένα μήνυμα!