Οδηγός ρακέτας 1.0: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα τένις;

Οδηγός ρακέτας 1.0: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα τένις;

Υπάρχει η “τέλεια” ρακέτα για σένα; Η πιο απλή και ειλικρινής απάντηση είναι όχι. Αλλά…μην απογοητεύεσαι! Υπάρχουν πολύ καλές επιλογές που μπορούν να ταιριάξουν σε μεγάλο βαθμό με το παιχνίδι σου. Για να κάνεις την πιο σωστή αγορά ρακέτας τέννις, χρειάζεται να κοιτάξεις διάφορους σημαντικούς παράγοντες. 

Στην επόμενη σειρά άρθρων, θα αναλύσουμε τους παράγοντες που σε βοηθούν να κάνεις την καλύτερη αγορά ρακέτας τέννις. Επιλογή τόσο σε ρακέτα του τένις, όσο και του padel στο μέλλον. Ας ξεκινήσουμε!

Μέγεθος Κεφαλής

Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες μεγεθών κεφαλής που κυμαίνονται από 85 έως 135 τετραγωνικές ίντσες. Η δύναμη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέγεθος της κεφαλής, καθώς το μεγαλύτερο κεφάλι προσδίδει περισσότερη δύναμη συγκριτικά με ένα μικρότερο. Επίσης, η μεγάλη κεφαλή στη ρακέτα παρέχει πιο μεγάλη περιοχή χτυπήματος. Το μεγάλο κεφάλι λοιπόν “συγχωρεί” περισσότερο τους παίκτες όταν δεν χτυπήσουν τη μπάλα στο κέντρο της.

Η κεφαλή των περισσότερων ρακετών σήμερα κυμαίνεται από 98 – 100 in2. Οι παίκτες που επιλέγουν κεφαλή γύρω στις 100 in2 τείνουν να έχουν μια ωραία ισορροπία δύναμης και κοντρόλ.

Γενικότερα συνηθίζεται:

  • Η μικρότερη κεφαλή να χρησιμοποιείται από έμπειρους, ολοκληρωμένους παίκτες που αναζητούν ακρίβεια και κοντρόλ στο παιχνίδι τους.
  • Η μεγαλύτερη κεφαλή να χρησιμοποιείται από αρχάριους και μεσαίου επιπέδου παίκτες που αναζητούν περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερο “sweetspot”. Το sweetspot, είναι το σημείο στο κέντρο των χορδών της ρακέτας. Είναι επιθυμητό στην επαφή καθώς δημιουργεί λίγες ή καθόλου δονήσεις στο χτύπημα. Η επαφή της μπάλας σε αυτό το σημείο τείνει να φεύγει από τη ρακέτα με περισσότερη δύναμη και λιγότερες εντάσεις (δονήσεις) κατά την επαφή. 

Μήκος Ρακέτας

Το μήκος της ρακέτας μπορεί να μετρηθεί από την άκρη της λαβής μέχρι την άκρη του κεφαλιού. Όταν αξιολογείς το μήκος, είναι σημαντικό να κατανοήσεις πως αυτό επηρεάζει το παιχνίδι σου. Οι ρακέτες έχουν συνήθως μήκος που κυμαίνεται από 67.5 έως 73 εκατοστά, που είναι και το νόμιμο μέγιστο για παιχνίδι σε τουρνουά. Ωστόσο, μια τυπική ρακέτα τένις ενηλίκων έχει μήκος 68,5 εκατοστά. 

Η μακρύτερη ρακέτα δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια στα χτυπήματα από τη βασική γραμμή (baseline) και ελάχιστα περισσότερη δύναμη συγκριτικά με ρακέτες τυπικού μήκους. Το πρόσθετο μήκος στη ρακέτα αυξάνει το swingweight της (πιο αναλυτικά στο επόμενο άρθρο). Το αυξημένο swingweight στη ρακέτα απαιτεί περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για σωστή χρήση. 

Η επιλογή μήκους ρακέτας βασίζεται κυρίως στο στυλ παιχνιδιού, παρά στο επίπεδο του παίκτη. Για παράδειγμα, ένας παίκτης που έχει δυνατό σερβίς και χτυπήματα από τη baseline θα ωφεληθεί από το μακρύτερο μήκος. Αντιθέτως, κάποιος που ανεβαίνει στο φιλέ και παίζει συχνά και πολλά βολέ, ίσως δυσκολευτεί να διαχειριστεί μια ρακέτα μεγάλου μήκους. 

Βάρος 

Το βάρος και η ισορροπία είναι δύο χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αίσθηση. Όχι μόνο κατά την κίνηση της ρακέτας, αλλά και όταν απλώς την κρατάς στο χέρι.

Συνήθως, το βάρος άπλεκτων ρακετών για ενήλικες κυμαίνεται από 250 – 340 γραμμάρια. Η βαριά ρακέτα τείνει να είναι πιο δυναμική και σταθερή από μια πιο ελαφριά ρακέτα. Ουσιαστικά, το περισσότερο βάρος βοηθά στη σωστή αντιμετώπιση της μπάλας κατά την επαφή. Επομένως, το βάρος προσδίδει μεγαλύτερη σταθερότητα και λίγο καλύτερη αίσθηση στο χτύπημα. Για παράδειγμα, οι παίκτες που προτιμούν να παίζουν βαθιά και δυνατά χτυπήματα από την baseline, θα επωφεληθούν σημαντικά από το βάθος και το ρυθμό μιας πιο βαριάς ρακέτας. Επίσης, εκείνοι που αναζητούν σταθερότητα στην απάντηση του σερβίς και στα βολέ, μια πιο βαριά ρακέτα ίσως να είναι μια καλή λύση. 

Αντιθέτως, μια πιο ελαφριά ρακέτα είναι πιο ευκίνητη και διαχειρίσιμη, απλοποιώντας το “swing” της ρακέτας και δίνοντας την ευκαιρία για δημιουργία περισσότερου “spin” στη μπάλα. Οι παίκτες που χρησιμοποιούν πιο ελαφριά ρακέτα καταφέρνουν να χτυπούν τη μπάλα με περισσότερες στροφές, ώστε να δημιουργούν καλύτερες γωνίες και να “ανοίγουν” το γήπεδο. Επίσης, η ρακέτα μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα να ελίσσεται στο φιλέ, σε περίπτωση που για παράδειγμα χρειάζεται να παίζεις πολλά και συνεχόμενα βολέ.

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι μπορείς να προσθέσεις βάρος στην ρακέτα σου σε περίπτωση που αυτή ταιριάζει στο παιχνίδι σου, αλλά είναι ελαφριά. Η πρόσθεση βάρους λέγεται racket customization και μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια εξειδικευμένων πλεκτών για να το πραγματοποιήσεις. 

Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για επιπλέον παράγοντες που χρειάζεται να προσέχεις πριν κάνεις μια αγορά ρακέτας τέννις, όπως η ισορροπία, το swingweight, και το string pattern. 

Μείνε συντονισμένος/η! Μπες στο γκρουπ.