Πώς να αντιμετωπίσεις μια ήττα
Το τένις και το padel είναι εξαιρετικά έντονα αθλήματα, γεμάτα συναισθήματα. Ειδικά εάν ο αγώνας έχει μεγάλη σημασία για σένα, τα συναισθήματα και η πίεση αυξάνονται. Σε συνδυασμό με την πιθανώς μεγάλη διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες αγωνίζονται σωματικά αλλά και ψυχικά για να αντέξουν.
Αρκετοί μπορούν να ξεπεράσουν γρήγορα μια ήττα. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που δε μπορούν να τη βγάλουν από το μυαλό τους. Όλοι αντιμετωπίζουμε την ήττα με διαφορετικό τρόπο, αλλά ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε μια ήττα;
Είναι φυσιολογικό να σε επηρεάζει έντονα μια ήττα;
Απολύτως! Η αλήθεια είναι ότι όλοι αγαπάμε τα “δύσκολα” ματς, εκείνα που πρέπει να παλέψεις πολύ για να φτάσεις στην τελική νίκη. Ωστόσο, η αποδοχή της ήττας είναι ένα ακόμα δυσκολότερο κατόρθωμα. Αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία των αθλημάτων του tennis και του padel.
Ακόμα και αν έχεις βρει τρόπο να αντιμετωπίζεις σχετικά ομαλά μια ήττα, αυτό δεν παύει να είναι ένα ζόρικο κομμάτι του παιχνιδιού. Για να κατανοήσεις καλύτερα τη δυσκολία, απλά σκέψου ότι σε ένα Grand Slam αγωνίζονται 128 παίκτες ή παίκτριες σε κάθε κατηγορία. Οι 127 θα είναι “χαμένοι” και θα χρειαστεί να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την ήττα τους. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ακόμα και οι κορυφαίοι του είδους, χάνουν.
Είναι απαραίτητο να αφιερώνεις λίγο χρόνο για αποθεραπεία και χαλάρωση μετά από έναν χαμένο αγώνα. Η υπερανάλυση του αποτελέσματος είναι άκρως αντιπαραγωγική. Καταφέρνει να αυξήσει την πίεση και τα αρνητικά συναισθήματα την επόμενη φορά που θα μπεις στο γήπεδο. Επίσης, είναι σημαντικό να σκέφτεσαι ότι ακόμα και η στεναχώρια που μπορεί να προκληθεί, μπορεί να είναι κάτι θετικό για σένα και την εξέλιξη σου.
Τι μπορώ να κάνω μετά από έναν χαμένο αγώνα;
Yπάρχουν τρόποι να επωφεληθείς από μια ήττα. Ας τους δούμε:
1. Αποδέξου το αποτέλεσμα: Δεν ήσουν ο καλύτερος σου ευατός. Μπορεί να ήσουν αδύναμος/η στα κρίσιμα σημεία. Για αυτό λοιπόν μην κατηγορείς εξωτερικούς παράγοντες (όπως τον καιρό ή τον/ην αντίπαλο) για το αποτέλεσμα.
2. Δείξε συμπόνια προς τον ευατό σου: Όλοι έχουμε μια κακή μέρα και κανένας δεν κερδίζει πάντα, ακόμα και αν είναι το ξεκάθαρο φαβορί. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που παίζουμε τον αγώνα και δε δίνουμε απλά την νίκη στον καλύτερο βαθμολογικά παίκτη.
3. Μάθε από την ήττα: Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι το τένις και το padel, απαιτούν συνεχή εξάσκηση και υπομονή. Η δυνατότητα να βρίσκεις τρόπους να κερδίζεις, ειδικά όταν είσαι υπό πίεση ή δεν είσαι στα καλύτερα σου, είναι άκρως σημαντική. Θα βοηθήσει ώστε να σκεφτείς τι θα μπορούσες να βελτιώσεις κατά τη διάρκεια που ένιωσες τη μεγαλύτερη πίεση εντός του αγώνα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αντίστοιχη δύσκολη θέση, θα βρεις τρόπο να βγεις από αυτήν.
4. Κατανόησε την κατάσταση: Το τένις και το padel, έχουν δυστυχώς πολλές ήττες. Ακόμα και ο Djokovic το έχει καταλάβει, που κρατάει το ρεκόρ για τον πιο κερδισμένο αθλητή στην ιστορία του αθλήματος. Το ποσοστό νικών του Σέρβου υπεραθλητή ανέρχεται στο 83.7%. Επομένως και οι μεγάλοι αθλητές κάποια στιγμή, χάνουν.
5. Συζήτησε για τον αγώνα: Αφού έχεις πάρει λίγο χρόνο για τον εαυτό σου μετά από το τέλος ενός αγώνα, αξίζει να συζητάς για τα συναισθήματα σου με φίλους ή προπονητές. Ένας καλός τρόπος να καταλάβεις και να μαθαίνεις από τα λάθη σου είναι να βρεις κάποια αστεία σημεία σε συμπεριφορές ή σε πόντους σου. Δίνεις με αυτόν τον τρόπο έναν ανθρώπινο και χιουμοριστικό τόνο στις αστοχίες σου, και μειώνεις την πίεση που ενδέχεται να νιώσεις μελλοντικά από αυτές.
Επίλογος
Πίστεψε μας, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να καλλιεργηθεί αυτή η νοοτροπία. Εφόσον συνεχώς βελτιώνουμε τις ικανότητες μας, ακριβώς το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε ψυχικά και πνευματικά. Και μην ξεχνάς… αν ήταν εύκολο, ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει!
Εσύ πως ξεπερνάς μια ‘κακή μέρα’ στο γήπεδο; Πως ελέγχεις καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα; Πες μας στην ομάδα.