Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας! Πάτησε εδώ Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας τένις & padel στην Ελλάδα! Πάτησε εδώ

Πώς οι επαγγελματίες διατηρούν τη συγκέντρωση τους στον αγώνα

Πώς οι επαγγελματίες διατηρούν τη συγκέντρωση τους στον αγώνα

*Rafael Nadal, Roland-Garros 2012. Credit: Frédéric de Villamil

Οι επαγγελματίες για να φτάσουν στην κορυφή καταφέρνουν να παραμένουν συγκεντρωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η απόλυτη συγκέντρωση απαιτεί προπόνηση και πειθαρχία.

Φαντάσου τον εαυτό σου σε έναν αγώνα τένις. Έχεις μόλις κερδίσει έναν εκπληκτικό πόντο και ετοιμάζεσαι για τον επόμενο. Παρατηρείς ότι ο αντίπαλος αργεί να πάρει θέση για τον πόντο, γεγονός που σε εκνευρίζει και σε κάνει να “χάνεις το ρυθμό σου”. Ακούγεται οικείο;

Η διατήρηση της συγκέντρωσης είναι ίσως το πιο σημαντικό, αλλά και πιο δύσκολο κομμάτι στο τένις. Επειδή το τένις είναι ένα παιχνίδι λαθών, ένα και μόνο λάθος μπορεί να ανατρέψει ολόκληρη τη ροή του παιχνιδιού. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ανησυχείς γιατί ακόμα και οι κορυφαίοι παίκτες κάνουν λάθη ή χάνουν τη συγκέντρωσή τους. Το σπουδαίο είναι ότι έχουν εντοπίσει τρόπους για να την ανακτούν γρήγορα και να έχουν όσο το δυνατόν πιο σταθερή απόδοση. 

Η συγκέντρωση

Η ITF (International Tennis Federation) ορίζει τη συγκέντρωση ως την ικανότητα να εστιάζεις σε σχετικές ενδείξεις στο περιβάλλον και να διατηρείς αυτή την εστίαση για μεγάλη διάρκεια. Στο τένις, μια βασική ένδειξη συγκέντρωσης είναι η παρακολούθηση της μπάλας.

Εφόσον η συγκέντρωση ορίζεται ως μια ικανότητα, είναι δυνατόν αυτή ξαφνικά να “χαθεί”; Η αλήθεια είναι πως όχι. Η συγκέντρωση δε χάνεται, αλλά ανακατευθύνεται. Εξαιτίας εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων, καταφέρνουμε μόνοι μας να επισκιάζουμε αυτήν την ικανότητα.

Ποιοι παράγοντες τείνουν να επηρεάζουν τη συγκέντρωσή μας σε έναν αγώνα;

Το μέλλον. Αρκετοί παίκτες σκέφτονται και υπεραναλύουν τις πράξεις τους, το αποτέλεσμα ενός αγώνα και οποιασδήποτε απόφασης που παίρνουν. Πολλές από αυτές τις σκέψεις ξεκινούν συνήθως με ένα “Τι και αν..;” και καταλήγουν να αποσπούν σημαντικά την προσοχή. Τέτοιου είδους σενάρια στο μυαλό επηρεάζουν αρνητικά το παιχνίδι, δημιουργούν ένταση στους μύς και μειώνουν την αποτελεσματικότητα.

Το παρελθόν. Έχεις χάσει και εσύ “σημαντικό” πόντο από αβίαστο λάθος; Λογικό. Αν και όλοι οι πόντοι είναι σημαντικοί, όλοι κάνουμε λάθη. Εστιάζοντας ωστόσο στο τι συνέβη στον προηγούμενο πόντο ή game, χάνεται η ευκαιρία να επικεντρωθείς στα ουσιαστικά. Είναι απαραίτητο να ξεχνάς και να αφήνεις πίσω σου προηγούμενους πόντους ή συναισθήματα ώστε να μπορείς να “βλέπεις πιο καθαρά”.

Διατήρησε τη συγκέντρωσή σου όπως ένας επαγγελματίας

Οι κορυφαίοι του είδους πλησιάζουν την τελειότητα σε θέματα αφοσίωσης και πειθαρχίας. Ο βασικός στόχος είναι να παραμένουν 100% συγκεντρωμένοι σε κάθε πόντο. Πώς το καταφέρνουν;

1) Παίζουν έχοντας έναν μόνο πόντο στο μυαλό. Οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι όλοι οι πόντοι είναι εξίσου σημαντικοί, δίχως να κάνουν διακρίσεις και δίνοντας το 100% τους. “Παίζουν τον κάθε πόντο σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό”, όπως λέει και ο μοναδικός Rafael Nadal. 

2) Γνωρίζουν εξ’ αρχής το πλάνο παιχνιδιού τους και τι χρειάζεται να κάνουν για να είναι αποτελεσματικό. Έτσι, μπαίνουν στο ματς με συγκεκριμένες σκέψεις στο μυαλό δίχως να χρειάζεται να ανακαλύπτουν τον τροχό. 

3) Ακολουθούν μια σταθερή ρουτίνα μεταξύ πόντων, σερβίς, διαλειμμάτων κτλ. Για παράδειγμα, έχουν την ίδια γλώσσα σώματος έπειτα από ένα χαμένο ή κερδισμένο πόντο. Είτε κάνουν 100 συγκεκριμένες κινήσεις (περίπου) πριν το σερβίς, όπως ο Nadal! Οι ρουτίνες μειώνουν τη σύγχυση, αφήνουν πίσω μη εποικοδομητικές σκέψεις ή συναισθήματα και προετοιμάζουν. Όταν λοιπόν φτάσει η ώρα του επόμενου πόντου, οι παίκτες είναι έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουν. 

Εν τέλει η σκέψη “κλειδί” ποια είναι;

Η προσέγγιση ενός αγώνα όχι σαν ένα βουνό που πρέπει να ξεπεράσεις, αλλά σαν πολλές μικρές εμπειρίες. Όταν εστιάζεις μόνο και μόνο στον πόντο που έχεις μπροστά σου, τότε καταφέρνεις να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου σε υψηλά επίπεδα. Δεν είναι το μόνο αντίδοτο, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό. 

Πώς προσεγγίζεις κάθε αγώνα και τι προβλήματα αντιμετωπίζεις; Πες μας στην ομάδα μας στο Facebook!

Κοινοποίησέ το: