Μπάλες padel: Από τις διαφορές, στην επιλογή και την αποθήκευση

Μπάλες padel: Από τις διαφορές, στην επιλογή και την αποθήκευση

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ τις μπάλες padel και του tennis; Σε αυτό το άρθρο, είδαμε ακόμα και το πως κατασκευάζονται!

Οι μπάλες padel μοιάζουν πολύ με εκείνες του tennis, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εντοπίσεις τις διαφορές. Μεταξύ άλλων, σε αυτό το άρθρο θα τις ανακαλύψουμε μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ας ξεκινήσουμε!

Μπάλες padel VS μπάλες tennis 

Οι μπάλες έχουν χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την απόδοσή τους και τον αντίκτυπό τους στο παιχνίδι. Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο είναι οι εξής: 

  • Μέγεθος:
    • Η διάμετρος μιας μπάλας του τένις κυμαίνεται από 6,54cm έως 6,86cm. Αντιθέτως, η μπάλα του padel έχει μικρότερη διάμετρο που κυμαίνεται από 6,35cm έως 6,77cm. Αυτή η μικρή διαφορά μεγέθους γίνεται αισθητή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς η μπάλα padel ταξιδεύει πιο αργά και έχει λιγότερο έντονη αναπήδηση.
  • Πίεση:
    • Η μπάλα του τένις έχει υψηλότερη εσωτερική πίεση 14psi (100 kPa), με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αναπήδηση. Αντίθετα οι μπάλες padel έχουν εσωτερική πίεση 11,6psi, οδηγώντας σε μια πιο ήπια αναπήδηση. Η χαμηλότερη αναπήδηση έχει σκοπό να κάνει το παιχνίδι πιο προσιτό σε παίκτες όλων των επιπέδων, επιτρέποντας πιο ελεγχόμενα ράλι και λιγότερα αβίαστα λάθη. Επίσης, το μικρότερο μέγεθος του γηπέδου padel αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητα των χτυπημάτων στη διάρκεια ενός πόντου. Μειώνοντας ωστόσο την πίεση στη μπάλα κάνει το παιχνίδι πιο προσιτό (και λιγότερο επικίνδυνο).

Αυτές οι βασικές διαφορές στις μπάλες, διαμορφώνουν και την σωστή, στρατηγική προσέγγιση στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, η χαμηλότερη αναπήδηση στο padel προωθεί τακτικές που εστιάζουν στην τοποθέτηση και τον έλεγχο, και όχι στη δύναμη.

Ανθεκτικότητα και τύποι μπαλών padel

Οι μπάλες που δίνονται σε τουρνουά και προορίζονται για χρήση εκτός προπόνησης, είναι διαθέσιμες σε έκδοση “Speed” καθώς και σε κανονική έκδοση. Οι “Speed” μπάλες έχουν την ίδια αίσθηση με τις κανονικές μπάλες, ωστόσο έχουν λίγη περισσότερη πίεση. Όπως προαναφέραμε, η αυξημένη πίεση προκαλεί και αυξημένη ταχύτητα, κάνοντας τις μπάλες πιο κατάλληλες για αργές επιφάνειες και για παιχνίδι σε πιο κρύες συνθήκες.

Η αντικατάσταση στις μπάλες padel χρειάζεται να γίνεται τακτικά. Τη στιγμή που ανοίγει το κουτάκι με τις μπάλες, αυτές αρχίζουν σταδιακά να γίνονται πιο μαλακές. Ακόμη και χωρίς να έχεις παίξει με αυτές, οι μπάλες padel από ένα ήδη ανοιχτό κουτάκι θα είναι σε κακή κατάσταση μετά από μία εβδομάδα. Μπάλες οι οποίες παίζονται συχνά, συνίσταται να αλλάζονται μετά από 1-3 αγώνες ή το αργότερο μετά από 1 εβδομάδα.

Πώς να αποθηκεύσεις καλύτερα τις μπάλες 

Όπως και τον υπόλοιπο αθλητικό σου εξοπλισμού, έτσι και τις μπάλες συνιστάται να τις αποθηκεύεις σε θερμοκρασία δωματίου και μακριά από τον ήλιο. Να θυμάσαι ότι τόσο οι πολύ υψηλές όσο και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση και ανθεκτικότητα. Επομένως, είναι χρήσιμο να αφήνεις ένα κουτί με μπάλες κλειστό μέχρι τη στιγμή που θες να το χρησιμοποιήσεις. Το σωληνάριο καθιστά έναν πολύ καλό αποθηκευτικό χώρο για να παραμένουν οι μπάλες προστατευμένες, από το φως και την υγρασία.

Άλλωστε εκτός από την προστασία, τις κρατάς με αυτόν τον τρόπο όλες μαζί οργανωμένες… Έτσι, την επόμενη φορά που είναι να παίξεις δεν θα ψάχνεις όλη την τσάντα σου για μπάλες!

buy sell play racket gr brand motto

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μπάλες για padel; Πες μας στην ομάδα μας στο Facebook!