Το χτύπημα που σαγηνεύει τους θεατές του τένις

Το χτύπημα που σαγηνεύει τους θεατές του τένις

Κομψότητα, ακρίβεια, μαγεία. Τρεις από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το one-handed backhand. Αυτή την σχεδόν μπαλετική κίνηση που συναρπάζει κάθε λάτρη του τένις. Το χτύπημα δεν είναι απλώς ευχάριστο στα μάτια — έχει χαράξει τη δική του πορεία στην ιστορία του αθλήματος.

Αν και το one-handed backhand ήταν κάποτε το κυρίαρχο χτύπημα στο τένις, σήμερα παραμένει ένα σπάνιο, αλλά εξαιρετικά γοητευτικό θέαμα. Η εκτέλεσή του απαιτεί δεξιοτεχνία, τεχνική και απόλυτο συντονισμό. Από την προετοιμασία μέχρι την τελική κίνηση, η ρευστότητα του χτυπήματος το μετατρέπει σε ένα μικρό έργο τέχνης.

Τι κάνει το one-handed backhand τόσο μοναδικό;

Η μαγεία του one-handed backhand βρίσκεται στην τεχνική του πολυπλοκότητα. Απαιτεί προετοιμασία, ακρίβεια, ευλυγισία και συγχρονισμό, στοιχεία που καθιστούν την εκτέλεσή του απόλυτα εντυπωσιακή. Οι θεατές γνωρίζουν ότι ο υψηλός βαθμός δυσκολίας αυτού του χτυπήματος το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό όταν εκτελείται τέλεια.

Με το backhand με ένα χέρι, οι παίκτες μπορούν να ανοίγουν το γήπεδο και να βρίσκουν εξαιρετικές γωνίες. Το άνοιγμα του γηπέδου τους επιτρέπει να κερδίζουν θεαματικούς πόντους και να αφήνουν τους αντιπάλους τους εκτός ισορροπίας. Συνδυάζει τεχνική και τακτική, κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται με το πιο σταθερό αλλά λιγότερο ευέλικτο, two-handed backhand.

Είναι γεγονός ότι το one-handed backhand έχει συνδεθεί με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς παίκτες του τένις. Παίκτες όπως ο Roger Federer, ο Rod Laver, η Martina Navratilova και άλλοι.

Τα καλύτερα backhand στην ιστορία

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς υποστήριξε ότι το one-handed backhand του Stan Wawrinka είναι το καλύτερο στην ιστορία του τένις.

Τρεις από τους πιο διάσημους παίκτες που έχουν καταφέρει να αναδείξουν την ομορφιά του χτυπήματος είναι οι Roger Federer, Stan Wawrinka και Richard Gasquet. Και οι τρεις βρίσκονται στην κορυφαία 5αδα με τα καλύτερα backhands όλων των εποχών, σύμφωνα με έρευνα του tennis.com

Το μπάκχαντ με ένα χέρι του Roger Federer, αν και όχι το πιο δυνατό, ήταν χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του. Η κομψότητα, η τεχνική ακρίβεια και η ευελιξία του συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία και την κυριαρχική του θέση στο τένις. Το χτύπημα του έδινε την ευκαιρία να δημιουργεί γωνίες, να χτυπάει winners από όλο το γήπεδο και να προσεγγίζει το φιλέ με ευκολία.

Σε αντίθεση ο Stan Wawrinka, χαρακτηρίζεται από την επιθετική και δυναμική εκτέλεση του χτυπήματος. Η τεχνική του αποκλίνει από τα πιο κομψά στυλ που συχνά συνδέονται με το backhand με ένα χέρι. Αντί για μια ρευστή και αβίαστη κίνηση, ο Stanimal χρησιμοποιεί μια πιο μυϊκή προσέγγιση. Διατηρεί πιο όρθια στάση, εστιάζοντας στη δύναμη που παράγεται από το πάνω μέρος του σώματός του. Έτσι η τεχνική του, του επιτρέπει να χτυπάει την μπάλα με εξαιρετική δύναμη και ακρίβεια και να εξαναγκάζει τους αντιπάλους του σε λάθη.

Τέλος, το one-handed backhand του Richard Gasquet φημίζεται για την κομψότητα και τη δύναμή του. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αποτελεσματικά μπάκχαντ, που χαρακτηρίζονται από συγχρονισμό και ομορφιά. Η ικανότητά του να χτυπάει τόσο με topspin όσο και flat, με φαινομενικά αβίαστη δύναμη και ακρίβεια, το καθιστά μοναδικό. Αν και έχει τους περιορισμούς του, ιδιαίτερα απέναντι σε επιθετικούς αντιπάλους, το backhand του είναι ένα όπλο όταν παίζει στα καλύτερά του. 

Συμπέρασμα

Παρότι το backhand με ένα χέρι χρησιμοποιείται λιγότερο σήμερα, παραμένει ένας σημαντικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον του τένις. Αρκετοί σύγχρονοι παίκτες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και να εξελίσσουν αυτό το κλασικό χτύπημα, κάνοντας τους θεατές να αισθάνονται δεμένοι με την ιστορία.

Είτε σε γοητεύει η κομψότητα του Federer, η δύναμη του Wawrinka ή η ακρίβεια του Gasquet, το one-handed backhand είναι ένα χτύπημα που θα συνεχίσει να μαγεύει τους θεατές και να εμπνέει τους νέους παίκτες. Στο τέλος της ημέρας, αυτό το χτύπημα αποτελεί μια υπενθύμιση ότι το τένις είναι εξίσου τέχνη όσο και άθλημα.

Ποιος πιστεύεις έχει το καλύτερο one-handed backhand στο τένις; Πες μας την γνώμη σου στην ομάδα.

Κοινοποίησέ το: