Η σκοτεινή πλευρά του τένις: Αδικίες και προνομιακή μεταχείριση

Το τένις, αυτό το υπέροχο άθλημα που καθηλώνει εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι τεχνικής και στρατηγικής. Κρύβει πίσω από τις δόξες του και άλλες, λιγότερο ευχάριστες ιστορίες.
Οι πρόσφατες υποθέσεις ντόπινγκ και η μεταχείριση των παικτών δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα. Είναι το σύστημα δίκαιο για όλους ή οι κορυφαίοι αθλητές απολαμβάνουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση; Και πώς γίνεται οι λιγότερο γνωστοί να αντιμετωπίζονται αυστηρότερα; Μήπως το σύστημα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους ισχυρούς και να παραβλέπει τις αδικίες;
Αδικίες και άνιση μεταχείρηση στο τένις
Σε παλαιότερη ανάρτηση, αναφέραμε τις αντιφάσεις του συστήματος και τις υποθέσεις που έχουν καταστήσει το τένις πεδίο αντιπαραθέσεων. Μπορείς να δεις περισσότερα εδώ. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως το ζήτημα της ανισότητας στο άθλημα είναι πιο περίπλοκο από όσο φανταζόμασταν.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση του BBC Sport, κορυφαίοι παίκτες όπως ο Novak Djokovic, εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τη διαφάνεια και την ισονομία των διαδικασιών του αντιντόπινγκ. Ο Τζόκοβιτς, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του συστήματος αυτού και στο παρελθόν, τόνισε πως οι αντιφάσεις και οι καθυστερήσεις στις υποθέσεις προκαλούν αμφιβολίες για την αμεροληψία του συστήματος.
Η κοινή αντίληψη μεταξύ των παικτών και του κοινού είναι πως οι κορυφαίοι αθλητές έχουν πρόσβαση σε καλύτερους πόρους και νομική υποστήριξη. Το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται παραθυράκια στους κανονισμούς και να αποφεύγουν αυστηρές ποινές.
Ποιοι ελέγχονται και ποιοι “απολαμβάνουν προνόμια”
Η περίπτωση του #1 αθλητή του κόσμου, Jannik Sinner, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες. Ο Σίνερ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ λόγω της χρήσης κλοστεμπόλης. Η απαγορευμένη ουσία εισήλθε στον οργανισμό του από μολυσμένα προϊόντα που χρησιμοποιούσε ο μασέρ του. Φαίνεται αδιανόητο σε κάποιους ότι η διάρκεια της ποινής του είναι μόλις τρεις μήνες. Η μικρή διάρκεια της ποινής έχει προκαλέσει αμφισβήτηση για την “τύχη” της απόφασης, αφού λήγει πριν από τα μεγάλα τουρνουά της χρονιάς.
Ο Liam Broady ανέφερε ότι οι παίκτες της “δεύτερης και τρίτης κατηγορίας” συχνά αντιμετωπίζουν αυστηρότερες ποινές και καθυστερήσεις. Αντιθέτως, οι κορυφαίοι αθλητές απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση. Συγκρίνε επίσης την ποινή του Σίνερ με την περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή που χάνει μόνο τη θερινή περίοδο, υποδεικνύοντας ότι η ποινή του είναι πολύ πιο ήπια από άλλες.
Σε αντίθεση, η Simona Halep, που κατηγορήθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών, αντιμετώπισε μεγαλύτερες δυσκολίες στο να αποδείξει την αθωότητά της. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ίδια και άλλοι, ενισχύουν την αίσθηση ότι οι “ίσως λιγότεροι γνωστοί” παίκτες βρίσκονται υπό αυστηρότερη παρακολούθηση.
Μπορεί το τένις να γλιτώσει από την ανισότητα;
Η κοινή αντίληψη είναι ότι το σύστημα ντόπινγκ του τένις είναι γεμάτο ατέλειες. Η ανάγκη για αναθεώρηση του συστήματος είναι προφανής. Το τένις χρειάζεται ένα σύστημα που να εξασφαλίζει ίση μεταχείριση όλων των παικτών, ανεξαρτήτως δημοτικότητας ή κατάταξης. Η αδιαφάνεια και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες πλήττουν την εμπιστοσύνη στο άθλημα και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας απαιτεί άμεση δράση.
Το τένις έχει την ευκαιρία να γίνει πιο δίκαιο και διαφανές, αλλά αυτό απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα. Η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για ανανέωση ή να φανερώσει ένα βαθύτερο πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης. Αν δεν λυθεί, η απογοήτευση θα μεγαλώνει και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς του αθλήματος θα καταρρεύσει.