Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας! Πάτησε εδώ Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας τένις & padel στην Ελλάδα! Πάτησε εδώ

Ποιο είναι το ‘τέλειο’ timing για αλλαγή ρακέτας; Και πως μπορείς να την προστατεύεις;

Ποιο είναι το ‘τέλειο’ timing για αλλαγή ρακέτας; Και πως μπορείς να την προστατεύεις;

Ποια σημάδια είναι εκείνα που πρέπει να σε ωθήσουν σε αγορά για νέα ρακέτα tennis ή padel; Υπάρχουν τρόποι να τη διατηρείς σε καλή κατάσταση; Όπως υποσχεθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, θα σου προτείνουμε τρόπους για να προστατεύεις τη ρακέτα σου (διάβασε μέχρι το τέλος για τη λύση με την μεγαλύτερη προστασία), αλλά και θα μοιραστούμε τι να προσέχεις ώστε να καταλάβεις από μόνος/η σου αν χρειάζεσαι αλλαγή. 

– Πως θα καταλάβω εάν η ρακέτα μου χρειάζεται αλλαγή;

1. Αρχικά, για να κατανοήσεις την κατάσταση της ρακέτας χρειάζεται να την “αισθανθείς” και να την “ακούσεις”. Τι εννοούμε με αυτό…πολλές φορές παρατηρούνται αυξημένοι κραδασμοί και δονήσεις σε ρακέτες που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Οι δονήσεις αυτές μπορούν να εντοπιστούν όχι μόνο από τον περίεργο ήχο τη στιγμή του χτυπήματος, αλλά και από την αίσθηση που έχει η ρακέτα στο χέρι κατά την επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση, η ρακέτα δεν απορροφά σωστά τη δύναμη της μπάλας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και τραυματισμούς. Εντέλει, είναι απαραίτητο να νιώθεις ότι η ρακέτα σου είναι αποτελεσματική και σου προσδίδει σταθερά την ίδια δύναμη. Εάν αυτό δε συμβαίνει, ίσως έχει φτάσει η στιγμή για αλλαγή. 

2. Η παρατηρητικότητα είναι άκρως σημαντική όσον αφορά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε. Συχνά, και ανάλογα με τη χρήση, η ρακέτα παρουσιάσει σημάδια φθοράς στο πλαίσιο της, όπως ρωγμές ή θραύσματα. Αυτή η φθορά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση και σταθερότητα της ρακέτας. Συγκεκριμένα στη ρακέτα του padel, ένα μικρό ράγισμα στο πρόσωπο της ρακέτας, επιδρά στη δύναμη και την αποδοτικότητα της. Εφόσον χρησιμοποιείς τη ρακέτα σου συχνά όταν αθλείσαι, είναι ωφέλιμο να την παρατηρείς για τυχόν φθορές καθώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το παιχνίδι σου. 

3. Ένας επιπλέον λόγος για να προβείς σε αλλαγή αφορά το ψυχολογικό κομμάτι. Ίσως παρατηρείς μια απότομα μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι σου, παρά την καλή φυσική σου κατάσταση. Ενδέχεται να έχεις χάσει την εμπιστοσύνη σου στη ρακέτα καθώς νιώθεις ότι δε βοηθάει πλέον το παιχνίδι σου. Άλλωστε οι ικανότητες σου εξελίσσονται και το στυλ παιχνιδιού είναι πιθανό να αλλάξει. Όποια και αν είναι η δική σου περίπτωση, τη στιγμή που πιστέψεις ότι η ρακέτα δε συντελεί στη βελτίωση σου και δε μπορεί να σε υποστηρίξει πλέον, είναι μια καλή στιγμή για να την αλλάξεις. 

– Μπορώ να προστατέψω τη ρακέτα μου;

Φυσικά! Ας δούμε πως:

– Απέφυγε να αποθηκεύεις τη ρακέτα σου σε υπερβολικά ζεστό μέρος, όπως για παράδειγμα στο αμάξι σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν το frame στη ρακέτα tennis και τις χορδές. Εάν η ρακέτα του padel για παράδειγμα παραμείνει στον ήλιο, χάνει την ελαστικότητα της και ο πυρήνας της από αφρό χάνει το σχήμα του, επηρεάζοντας έτσι τη μπάλα σου κατά την επαφή.

– Χρησιμοποίησε αξεσουάρ για να παρέχεις έξτρα προστασία στον εξοπλισμό σου. Στο padel, η χρήση προστατευτικών ταινιών μπορούν να αποτρέψουν γρατσουνιές που οδηγούν σε ράγισμα της ρακέτας. Στο τένις, είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή χορδών και τάσης αυτών, καθώς έτσι βελτιώνεις τη συνολική απόδοση της ρακέτας. Η συχνή αλλαγή χορδών σε συνδυασμό με τη χρήση αντικραδασμικού, μειώνει την τριβή και τους κραδασμούς. Και στα δύο αθλήματα, η τακτική αλλαγή του overgrip είναι απαραίτητη για να παρέχει ένα επιπλέον στρώμα προστασίας και καλύτερη αίσθηση της ρακέτας. Επίσης, είναι σημαντική η χρήση τσάντας/σάκου για αποθήκευση του εξοπλισμού σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον, αποφεύγοντας ακραίες θερμοκρασίες.

– Και φτάσαμε αισίως στον καλύτερο τρόπο να προστατέψεις τη ρακέτα σου…που είναι ποιος άλλος; Από το… να μην τη χτυπάς! Όσα νεύρα και ένταση μπορεί να υπάρξει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το χτύπημα της ρακέτας στο έδαφος ή πάνω σε άλλα αντικείμενα δε βοηθάει ούτε εσένα, ούτε τη ρακέτα, ούτε το πορτοφόλι σου. Γι’ αυτό, σκέψου καλά πριν κάνεις μια τέτοια κίνηση στο γήπεδο! 

Ελπίζουμε να έμαθες για τη ρακέτα tennis ή padel σου και για το πως μπορείς να την προστατεύεις.

Γνωρίζεις επιπλέον τρόπους για να διατηρείς τη ρακέτα σου σε καλή κατάσταση; Πες μας στην ομάδα!

Κοινοποίησέ το: