Δεν ήταν η μέρα σου; Κανένα πρόβλημα!

Δεν ήταν η μέρα σου; Κανένα πρόβλημα!

Έχεις ποτέ ενοχληθεί, εκνευριστεί ή ακόμα και απογοητευτεί σε ένα παιχνίδι όταν απλά δεν είναι η μέρα σου; Δεν πηγαίνει τίποτα σωστά, δεν νιώθεις καλά τη ρακέτα σου, τη μπάλα, τα πόδια σου. Τα χτυπήματά σου είναι ξαφνικά πολύ ρηχά και το σερβίς απλά δε μπαίνει μέσα; Πες την αλήθεια, έχεις βρεθεί και εσύ σε αυτή τη θέση… Σκέψου όμως ότι ακόμα και ο Carlos Alcaraz έπαιξε ένα από τα χειρότερα ματς της καριέρας του στο φετινό Roland Garros, αλλά κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο. 

Μια κακή μέρα στην καθημερινότητα μας είναι δικαιολογημένη. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στο τένις; Αξίζει να θυμάσαι ότι όσο κακά και να έχει ξεκινήσει η μέρα σου ή το παιχνίδι, είναι στο χέρι σου να το αντιστρέψεις.

Τι συμβαίνει όταν απλά δεν είναι η μέρα σου;

Στις “δύσκολες μέρες” συνήθως είμαστε αρκετά συναισθηματικοί. Υπάρχει έντονη απογοήτευση, καθώς τείνουμε να επιτιθόμαστε στον εαυτό μας τον οποίο κατηγορούμε για τα περισσότερα λάθη. Το αποτέλεσμα έχει κυρίως αρνητικές συνέπειες στο παιχνίδι και οδηγεί σε βιαστικές κινήσεις, λανθασμένες αποφάσεις και έλλειψη συγκέντρωσης.

Τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας όσο τα συναισθήματα μας κατακλύζουν; Σε μια δύσκολη ημέρα, υπάρχουν δύο βασικές πεποιθήσεις που μας περιορίζουν.

1. “Είναι ακατόρθωτο. Αν ήμουν στη μέρα μου όλα αυτά τα χτυπήματα θα έμπαιναν μέσα.”

2. “Όταν είμαι σε κακή μέρα δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσω έναν καλό αντίπαλο. Άρα γιατί να προσπαθήσω;” 

Αυτές οι σκέψεις είναι απολύτως ανθρώπινες και φυσιολογικές. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες γίνεται πολύ πιο απαιτητικό να βλέπουμε καθαρά. Ωστόσο τη στιγμή που μπαίνουν στο μυαλό τέτοιες σκέψεις, έχουμε ουσιαστικά εστιάσει στο πρόβλημα. Το επίπεδο σταδιακά αρχίζει να πέφτει, η ψυχική και πνευματική κατάσταση να γίνεται αρνητική, μέχρι που οι σκέψεις μας αρχίζουν να βγαίνουν αληθινές.

Όμως, ο βασικός στόχος και το μόνο που εν τέλη έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα του αγώνα. Πώς μπορείς λοιπόν να έχεις θετικό αποτέλεσμα παρά τις αντίξοες συνθήκες;

Τι χρειάζεται για να τα καταφέρεις;

Όταν δεν κυλάνε όλα ρόδινα, η προσέγγιση σου είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί αναλόγως. Πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείς την πραγματικότητα. Όταν το παιχνίδι σου είναι πολύ μακριά από το 100%, είναι αδύνατον να στοχεύεις για τις γραμμές και να το πετύχεις. Παίζεις επιθετικά και με πολύ ρίσκο ενώ δεν είσαι σε θέση να το κάνεις.

Αντιθέτως, χρειάζεται να παλέψεις με τα “όπλα” που ήδη έχεις και σε κάνουν να νιώθεις σιγουριά. Θα ήταν ωραίο να είχες την αίσθηση και την όρεξη που συνοδεύει μια καλή ημέρα, αλλά αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Επομένως, είναι μονόδρομος να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ενδεχομένως ότι δε μπορείς να κερδίσεις τον αγώνα με πολλά winners, drop shots και άσσους. Εύκολοι τρόποι να κερδίσεις τον πόντο, ειδικά σε μια τέτοια μέρα, δεν υπάρχουν. 

Χρειάζεται να παίξεις σταθερό τένις χτυπώντας έτσι ώστε να έχεις ελάχιστα περιθώρια λάθους. Εστίασε λοιπόν στα χτυπήματα με τα οποία έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, αποφεύγοντας τις γραμμές και έχοντας μεγαλύτερους στόχους. Επίσης, ένα υψηλό ποσοστό πρώτου σερβίς θα μεταφέρει πίεση στον αντίπαλο. Μην ξεχνάς ότι το τένις είναι παιχνίδι λαθών. Δεν αρκεί να είσαι ο παίκτης που θα κάνει τα περισσότερα winner, αλλά πρέπει να μειώσεις και τα λάθη σου. Οπότε επικεντρώσου στα σημαντικά όταν οι συνθήκες δε σε ευνοούν.

Η εστίαση στις πιθανές λύσεις (και όχι στο πρόβλημα) έχει τη δύναμη να σε κάνει να βγεις νικητής από μια τέτοια μάχη. Αν για παράδειγμα δεν έχεις καθόλου καλή αίσθηση της μπάλας, ξεκίνα να την αναζητάς. Μείνε πιο πολύ στον πόντο με υπομονή και συγκεντρώσου τόσο ώστε να “ακούς τη μπάλα”. Προσπάθησε να αποκωδικοποιήσεις τα συναισθήματά σου και να εντοπίσεις πότε ακριβώς νιώθεις έστω και λίγο καλύτερα μέσα στο γήπεδο. 

Carlos Alcaraz vs. Jannik Sinner – Συμβαίνει και στους επαγγελματίες 

Ακόμα και ο Carlos Alcaraz στον φετινό ημιτελικό του Roland Garros δεν ήταν στη μέρα του. Ωστόσο, κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Jannik Sinner και να κατακτήσει τελικά το τρόπαιο. Ο Γάλλος προπονητής, Patrick Mouratoglou, μιλώντας για το ματς είπε χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

Ο Αλκαράζ έπαιξε έναν από τους χειρότερους αγώνες της καριέρας του τεχνικά – και κέρδισε το Νο 1 του κόσμου. Το σημαντικότερο σημείο στον αγώνα είναι ότι ακόμα και όταν τίποτα δεν λειτουργεί, μπορείς να κερδίσεις. Πιστεύω ότι ο Alcaraz για σχεδόν τέσσερα σετ δε θα μπορούσε να ήταν χειρότερος. Ήταν ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από το επίπεδο του αντιπάλου του. Δεν ένιωθε ούτε τη μπάλα ούτε τα πόδια του. Ήταν εξαιρετικά αργός σε ό,τι κι αν έκανε γιατί η συναισθηματική πλευρά κυριάρχησε τα πάντα.

Αν παρακολουθήσετε την έναρξη του αγώνα, ήταν 6-2 2-0 για τον Sinner. Ξαφνικά ο Sinner άρχισε να παθαίνει κράμπες αλλά ο Αλκαράζ δεν το γνώριζε αυτό. Όταν αισθάνεσαι άσχημα, εστιάζεις στον εαυτό σου. Δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχει κάποιος στην αντίθετη πλευρά του φιλέ που ίσως να μην αισθάνεται καλά.

Αν μείνεις ψυχικά στο γήπεδο και συνεχίζεις να προσπαθείς, τότε θα έχεις πάντα μια ευκαιρία.

Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν είναι να παραπονιούνται μέσα τους και να λένε στον εαυτό τους ότι δεν αισθάνομαι τίποτα, παίζω απαίσια… θα χάσω.
Αν το κάνεις αυτό, δεν έχεις καμία πιθανότητα να επιβιώσεις. Απλά να σκέφτεσαι ότι υπάρχει πάντα ελπίδα.

Στο τέλος, η σωματική πλευρά και η φυσική κατάσταση αποδείχθηκε σημαντική καθώς ο Sinner είχε κράμπες λόγω της έλλειψης προετοιμασίας του (εξαιτίας ενός προβλήματος στο ισχίο πριν από το τουρνουά). Έτσι, το τένις έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα, αλλά δεν θα έλεγα το μεγαλύτερο ρόλο.”

Συμπέρασμα

Ο Alcaraz κατάφερε να νικήσει τον καλύτερο παίκτη του κόσμου παίζοντας όχι και το καλύτερο τένις του. Αυτό το σενάριο έχει τη δύναμη να ενθαρρύνει όλους ανεξαρτήτως επιπέδου.

Το κλειδί σε όλο αυτό; Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις μια δύσκολη μέρα. Αναγνώρισε και αποδέξου το πρόβλημα, σκέψου πιθανές λύσεις και κάνε υπομονή ωσότου οι λύσεις να αρχίζουν να έχουν θετική επιρροή στο παιχνίδι.

Εσύ πώς καταπολεμάς μια δύσκολη μέρα στο γήπεδο; Πες μας στην κοινότητα μας στο Facebook.

Κοινοποίησέ το: