Ρακέτες padel κατάλληλες για tennis elbow

Ρακέτες padel κατάλληλες για tennis elbow

Το tennis elbow (ή αλλιώς επικονδυλίτιδα) μπορεί να προκληθεί και από τη λάθος ρακέτα. Οι ρακέτες μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά την κατάσταση εάν είναι αρκετά σκληρές, βαριές, πολύ ελαφριές, ή μεταφέρουν κραδασμούς προς το χέρι και τον αγκώνα. Αν έχεις αισθανθεί πόνο στο χέρι σου, κατανοείς τη σπουδαιότητα του κατάλληλου εξοπλισμού.

Το πρώτο βήμα αφού αισθανθείς πόνο είναι να δώσεις προτεραιότητα στην ξεκούραση ώσπου να υποχωρήσει. Εάν τελικά το δυσάρεστο αίσθημα παραμένει, επισκέψου έναν γιατρό ή φυσιοθεραπευτή για να σε κατευθύνει προς την σωστή θεραπεία. Επιπλέον, οι διατάσεις, η σωστή προθέρμανση και η καλή τεχνική θα σε βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης του tennis elbow. Πώς όμως θα μπορέσεις να εντοπίσεις και να κατανοήσεις καλύτερα τα αίτια του πόνου;

Εστίασε στην πηγή του προβλήματος

Η επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή στον αγκώνα. Συχνά προκαλείται από υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στους τένοντες, που οδηγούν σε μικρά ρήγματα και βλάβες. Υπάρχουν δύο τύποι επικονδυλίτιδας: η πλευρική επικονδυλίτιδα (tennis elbow) και η έσω επικονδυλίτιδα (golfer’s elbow).

Όπως ανέφαμε προηγουμένως, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου. Συνεπώς, θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις σημεία στη ρακέτα σου που ενδεχομένως σου προκαλούν πόνο. 

– Ενοχλήσεις από το grip της ρακέτας: Προσάρμοσε τη λαβή της ρακέτας σου ώστε να μη χρειάζεται να ασκείς υπερβολική δύναμη για να την κρατήσεις. Είναι πιθανό να προκληθεί πόνος, εάν για παράδειγμα παίζεις με σφιγμένο πήχη για να μπορέσεις να ελέγξεις τη ρακέτα. Επομένως, το grip σου δεν πρέπει να είναι υπερβολικά παχύ ή λεπτό. Βάλε όσα περισσότερα ή λιγότερα grip χρειάζεσαι για να νιώθεις άνεση στο κράτημα. Μην ξεχνάς να τα αλλάζεις συχνά, τη στιγμή που θα νιώσεις αστάθεια στο κράτημα της λαβής. 

– Ενοχλήσεις από την ίδια τη ρακέτα: Σου έχει συμβεί να αγοράσεις μια ρακέτα που τελικά δεν σου ταιριάζει; Η σκληρότητα σε μερικές ρακέτες padel αυξάνεται με τον καιρό. Ωστόσο, υπάρχουν ρακέτες με υψηλή σκληρότητα από κατασκευής τους. Συνήθως είναι ακριβές και διαφημίζονται ως “pro”. Αν λοιπόν υποψιάζεσαι ότι η ρακέτα σου προκαλεί πόνο, αναζήτησε στην αγορά για μια πιο μαλακή ρακέτα. Επίλεξε κάποια με υψηλά ποσοστά υαλοβάμβακα (fiberglass) στην επιφάνειά τους, καθώς το υλικό εγγυάται πιο μαλακή αίσθηση και μειωμένη σκληρότητα.

Ρακέτες padel για tennis elbow

Υπάρχουν στοιχεία σε μια ρακέτα που την καθιστούν κατάλληλη για παίκτες με tennis elbow. Πριν τα δούμε, ας αναφέρουμε κάποιες ρακέτες που καλό είναι να αποφεύγεις αν πάσχεις από επικονδυλίτιδα.

Αρχικά, απέφυγε να επιλέξεις ρακέτα padel με χαμηλό αριθμό άνθρακα Κ (Carbon 1k, Carbon 3k), αφού οι 12k για παράδειγμα τείνουν να έχουν πιο ελαφριά αίσθηση στο χτύπημα. Η σκληρότητα βέβαια εξαρτάται και από άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή. Επιπλέον, θα σου προτείναμε να μην επιλέξεις ρακέτα με βάρος μεγαλύτερο από 370 γραμμάρια. 

Επομένως, τι θα σου επιτρέψει να συνεχίσεις το παιχνίδι ακόμη και με tennis elbow; 

1. Οι στρόγγυλες ρακέτες με χαμηλή ισορροπία.

2. Ρακέτες fiberglass με Soft EVA ένδειξη. EVA30 ή μαλακότερη θα βοηθήσουν σημαντικά την κατάστασή σου.

3. Οι διατάσεις πριν και μετά τον αγώνα, το ζέσταμα με λάστιχο και η αποκατάσταση μετά τον αγώνα με πάγο. Προσπάθησε να ηρεμείς στη διάρκεια του πόντου και να ενεργοποιείς τους μυς σου μόνο τη στιγμή του χτυπήματος.

4. Η λαβή να μην είναι πολύ λεπτή ώστε να αναγκάζεσαι να σφίγγεις πολύ τη γροθιά σου.

5. Η ρακέτα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 370 γραμμάρια, αλλά ούτε να είναι πολύ ελαφριά. Στην περίπτωση που είναι πολύ ελαφριά και αναζητάς περισσότερη δύναμη στο χτύπημα, θα χρειαστεί να ασκήσεις μεγαλύτερη πίεση στο χέρι σου για παράξεις αυτή τη δύναμη.

Το padel είναι τόσο εθιστικό που κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τείνουμε να ξεχνάμε τον πόνο. Ωστόσο, χρειάζεται να ακούς το σώμα σου και να κάνεις το καλύτερο για την υγεία σου. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να απολαμβάνεις πραγματικά το παιχνίδι!

Ψάχνεις για ρακέτα padel;

buy sell play racket gr brand motto


Τι σε έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το tennis elbow; Πες μας στην ομάδα μας στο Facebook!