Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας! Πάτησε εδώ Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας τένις & padel στην Ελλάδα! Πάτησε εδώ

Τένις VS Padel: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις (Μέρος 1)

Τένις VS Padel: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις (Μέρος 1)

Τα τελευταία χρόνια τα αθλήματα ρακέτας έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο, προσελκύοντας λάτρεις για διαφορετικούς λόγους. Το τένις και το padel χρησιμοποιούν παρόμοιες δεξιότητες, τεχνικές και μετακινήσεις. Ακόμη και ο τρόπος που κρατάς σκορ είναι ίδιος στα δύο αυτά αθλήματα.

Οι ομοιότητες είναι πολλές, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές που κάνουν το κάθε άθλημα ξεχωριστό. Σε αυτή τη σειρά άρθρων, θα αναλύσουμε ομοιότητες, διαφορές και στοιχεία που δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα αθλήματα ρακέτας.

Τι είναι το τένις και το padel;

Το τένις επινοήθηκε τον 12ο αιώνα στη Γαλλία ως ένα παιχνίδι χάντμπολ που παίχτηκε για πρώτη φορά από αριστοκράτες. Στην πορεία εξελίχθηκε στο άθλημα ρακέτας που γνωρίζουμε σήμερα.

*Olympic Games 1896, Tennis doubles final. Credit: Albert Meyer

Οι παίκτες χτυπούν μια κίτρινη μπάλα πάνω από το φιλέ προς την αντίπαλη πλευρά χρησιμοποιώντας ρακέτες. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να κερδίσεις πόντους, χτυπώντας με τέτοιο τρόπο ώστε ο αντίπαλος να δυσκολευτεί να επιστρέψει την μπάλα. Το τένις παίζεται σε δύο μορφές: μονό ή διπλό και σε διάφορες επιφάνειες όπως χώμα, γρασίδι και σκληρό γήπεδο. Στο μονό παίζει ένας παίκτης εναντίον ενός, ενώ στο διπλό παίζουν δύο εναντίον δύο.

Ένα υβριδικό μοντέλο συναντάμε στο padel, το οποίο συνδυάζει στοιχεία του τένις και του squash. Το padel εφευρέθηκε το 1969 στο Μεξικό και σχεδιάστηκε για να παίζεται σε κλειστούς χώρους με τοίχους. Οι παίκτες δεν χρησιμοποιούν ρακέτες με χορδές όπως γίνεται στο τένις, αλλά πιο συμπαγείς ρακέτες με μικρές τρύπες στην επιφάνεια.

Ομοιότητες μεταξύ των δύο αθλημάτων

Ξεκινώντας από τα βασικά, ο κύριος στόχος και των δύο σπορ είναι οι παίκτες να χρησιμοποιήσουν τη ρακέτα τους για να περάσουν τη μπάλα πάνω από το φιλέ. Παρόλο που οι διαστάσεις του γηπέδου και το ύψος του φιλέ διαφέρει, τα δύο αθλήματα παίζονται σε γήπεδο που χωρίζεται στη μέση από φιλέ.

Επίσης, τα χτυπήματα παραμένουν ίδια. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις, με τα ιδιαίτερα χτυπήματα του padel όπως τα Bandeja, Vibora, Chiquita και Bajada. Ωστόσο και στα δύο, οι πόντοι ξεκινούν με σερβίς και έπειτα με χτυπήματα όπως βολέ, λόμπες, slice και άλλα.

Oι ρακέτες και οι μπάλες μπορεί να διαφέρουν, αλλά ο υπόλοιπος εξοπλισμός που θα χρειαστείς για να παίξεις τένις ή padel παραμένει ίδιος. Μπορείς να φορέσεις οποιαδήποτε ενδυμασία προτιμάς για να αθλείσαι. Ως προς τα παπούτσια, στο padel χρησιμοποιούνται πιο συχνά παπούτσια τένις για χώμα (ψαροκόκκαλο).

Ψάχνεις για εξοπλισμό τένις ή padel; Δες όλες τις αγγελίες εδώ.

Μια ακόμη ομοιότητα είναι στον τρόπο που κρατάμε πόντους, όπου το σκορ λειτουργεί με βάση το “game” και το “set”. Ο παίκτης καλείται να κερδίσει 6 game με διαφορά δύο από τον αντίπαλο, ώστε να κατακτήσει το set. Ομοίως, σε ένα game χρειάζεται να υπάρχει διαφορά δύο πόντων ώστε να κερδηθεί. Να σημειωθεί ότι οι πόντοι στο game δεν μετριούνται 1-2-3, αλλά 15-30-40.

Το τένις και το padel μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες. Πέρα από τις βασικές διαφορές, υπάρχουν και βαθύτερες που αφορούν την τεχνική και τακτική του παιχνιδιού.

Στο επόμενο μέρος της σειράς, θα εμβαθύνουμε στις διαφορές μεταξύ των δύο αθλημάτων. Η κατανόηση αυτών πιθανώς να σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιο είναι το καλύτερο για σένα. Άραγε, υπάρχει απάντηση;

Μείνετε συντονισμένοι για να μη χάσετε το επόμενο μέρος της σειράς, εδώ!

Κοινοποίησέ το: