Παραολυμπιακοί Αγώνες: Το Τένις με Αμαξίδιο Γράφει Ιστορία
*Παραολυμπιακοί Αγώνες, τένις με αμαξίδιο, Παρίσι 2024. Credit: Daieuxetdailleurs
Παρότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού ολοκληρώθηκαν, η πόλη εξακολουθεί να φιλοξενεί αθλητές από όλο τον κόσμο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το τένις με αμαξίδιο, ένα άθλημα που έχει λάβει παγκόσμια αναγνώριση, συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα και να συναρπάζει το κοινό.
Ο δρόμος προς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι γεμάτος προκλήσεις – σωματικές και ψυχικές. Οι αθλητές αυτοί δεν καλούνται μόνο να ξεπεράσουν τραυματισμούς που άλλαξαν τη ζωή τους, αλλά και να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες προπόνησης και ανταγωνισμού. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η αλύγιστη θέλησή τους να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και να κατακτούν τη νίκη.
Αυτό είναι και το πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως μας τόνισε η Αναστασία Ρεντούλη, υπεύθυνη του τένις με αμαξίδιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF). Το racket.gr συνομίλησε μαζί της γύρω από τις εμπειρίες της στο άθλημα και την εξέλιξή του.
Παραολυμπιακοί Αγώνες – Μια ματιά στην ιστορία
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, το τένις με αμαξίδιο εφευρέθηκε το 1976 και έκανε το ντεμπούτο του στους Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη. Η ικανότητα των αθλητών να ελέγχουν το αμαξίδιο τους είναι καθοριστική. Τους επιτρέπει να φτάνουν γρήγορα στην μπάλα και να καλύπτουν ολόκληρο το γήπεδο.
Σήμερα, η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης διοργανώνει περισσότερα από 150 ετήσια τουρνουά, με τα μεγάλα Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) να ενσωματώνουν το τένις με αμαξίδιο στο πρόγραμμα τους. Το άθλημα ακολουθεί τους βασικούς κανόνες του τένις, με τη διαφορά ότι η μπάλα επιτρέπεται να αναπηδήσει δύο φορές πριν το χτύπημα.
Οι αθλητές διαγωνίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία τους. Στην κατηγορία “Quad” αγωνίζονται αθλητές με αναπηρίες στα άνω και κάτω άκρα. Στην κατηγορία “Open” συμμετέχουν αθλητές με αναπηρία στα κάτω άκρα, αλλά με πλήρη λειτουργία των χεριών. Όλοι οι Παραολυμπιακοί αθλητές στο τένις αγωνίζονται με αμαξίδιο.
Μια βουτιά στον κόσμο του τένις με αμαξίδιο
Συνομιλήσαμε με την Αναστασία Ρεντούλη, υπεύθυνη του τένις με αμαξίδιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης. Η Αναστασία μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες και σκέψεις από την εμπλοκή της στο άθλημα.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και το αποκορύφωμα της διοργάνωσης τένις με αμαξίδιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες;
“Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διαφέρουν από τα εβδομαδιαία τουρνουά της χρονιάς. Η διοργάνωση των Αγώνων είναι ένα απαιτητικό και πολυετές έργο. Απαιτεί συνεργασία πολλών φορέων όπως την Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024, τη Διεθνή Παραολυμπιακή Ομοσπονδία, τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και τη Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.
Η βασική πρόκληση είναι η προσβασιμότητα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι αθλητές με αναπηρίες έχουν πρόσβαση σε γήπεδα, εστιατόρια, μέσα μεταφοράς και χώρους διαμονής. Όλη λοιπόν η οργάνωση γύρω από την προσβασιμότητα είναι μια μεγάλη πρόκληση που χρειάζεται να αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε αθλητή.”
Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενοποίηση των Ολυμπιακών με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας τη σημασία της δημιουργίας ίδιων και ίσων εμπειριών για όλους τους αθλητές.
“Με χαροποίησε ιδιαίτερα να βλέπω πόσο αποτελεσματικά έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ίδιες και ίσες εμπειρίες για όλους. Εργάζονται σκληρά ώστε να κάνουν τους Αγώνες όσο πιο όμοιους γίνεται, χωρίς καμία διάκριση. Πλέον οι αθλητές του τένις παίζουν στα ίδια γήπεδα, τρώνε στα ίδια εστιατόρια, μένουν στο Ολυμπιακό χωριό, και χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα μεταφοράς.
Είναι εμφανές ότι έχουν προσπαθήσει να υιοθετήσουν ίδιες προσεγγίσεις στην οργάνωση των Αγώνων, κάτι που οι παίκτες αναγνωρίζουν και εκτιμούν. Έτσι, υπάρχει σεβασμός στην ποικιλομορφία των ικανοτήτων και εξασφαλίζεται ίση μεταχείριση για όλους.”
Ποια είναι για σένα η μεγαλύτερη επιβράβευση από την δουλειά σου στο wheelchair tennis;
“Από τη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες των Παραολυμπιακών Αγώνων, έχω παρατηρήσει έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό από τους θεατές για το τένις με αμαξίδιο. Κατά μέσο όρο, 25.000 άνθρωποι την ημέρα παρακολούθησαν αγώνες τένις, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Στα Grand Slam, οι περισσότεροι θεατές συγκεντρώνονται στα κεντρικά γήπεδα ενώ οι παραθλητές αγωνίζονται στα εξωτερικά. Συνήθως μόνο οι τελικοί του τένις με αμαξίδιο γίνονται σε στάδια όπως το Philippe Chatrier.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όμως, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Καθημερινά, οι αγώνες διεξάγονταν σε όλα τα μεγάλα γήπεδα, τα οποία ήταν γεμάτα από αφοσιωμένους θεατές που χειροκροτούσαν και υποστήριζαν τους αθλητές. Η ατμόσφαιρα ήταν εντελώς διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο τουρνουά τένις.
Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το τένις, χωρίς να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι αθλητές χρησιμοποιούν αμαξίδιο. Όλοι φαίνεται να απολαμβάνουν το άθλημα με τους φίλους και τις οικογένειές τους, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους. Είναι πραγματικά μεγάλη επιβράβευση να βλέπεις τόσους ανθρώπους να αγοράζουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν τένις με αμαξίδιο.”
Ποιό είναι το μεγαλύτερο κίνητρό σου;
“Πρωταρχικός μου στόχος είναι να βελτιώνω συνεχώς τις εμπειρίες τόσο των παικτών όσο και των θεατών. Καθημερινά δουλεύουμε σκληρά για να υποστηρίζουμε τους αθλητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να γνωρίζουν ότι έχουν δίπλα τους ανθρώπους που επιδιώκουν το καλύτερο για εκείνους. Προσπαθούμε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Σηκώνουμε συνεχώς τον πήχη υψηλότερα, μέχρι να πραγματοποιηθεί το όραμά μας: μια συμπεριληπτική αθλητική κοινότητα που σέβεται την αθλητικότητα των παραθλητών. Μόνο έτσι θα έχουν την ευκαιρία για μια πραγματική καριέρα στον αθλητισμό και ο κόσμος θα πάψει να διακρίνει τους ανθρώπους εξαιτίας κάποιας αναπηρίας.
Παρατηρώ επίσης με ικανοποίηση τη συνεχή προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων να εντάξουν το τένις με αμαξίδιο σε πολλές διοργανώσεις. Στα Grand Slam των τελευταίων ετών, τα ταμπλό συμμετοχών έχουν μεγαλώσει και τα χρηματικά έπαθλα αυξάνονται. Ακόμη και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους αθλητές, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εξισωθούν με εκείνες που απολαμβάνουν κορυφαίοι παίκτες όπως ο Τσιτσιπάς, η Σάκκαρη και άλλοι.
Αυτή η θέληση για βελτίωση με συγκινεί. Πλέον, το τένις με αμαξίδιο δεν αντιμετωπίζεται ως ένα δευτερεύον γεγονός, αλλά ως ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τουρνουά.”
Μπορείς να μοιραστείς μια αξέχαστη στιγμή από την εμπειρία σου που ενσαρκώνει το πνεύμα του wheelchair tennis;
“Το Wimbledon του 2023 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου για πάντα. Ήταν η πρώτη φορά που είδα τόσο πολύ κόσμο να παρακολουθεί τένις με αμαξίδιο σε μια τοποθεσία που πραγματικά με άφησε άφωνη. Στον τελικό των διπλών ανδρών, δύο Βρετανοί αντιμετώπισαν δύο Ιάπωνες αθλητές και πάνω από 10.000 θεατές γέμισαν το γήπεδο, προσφέροντας εξαιρετική υποστήριξη στους παίκτες. Δύο εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το παιχνίδι στο BBC!”
Μπορείς να παρακολουθήσεις τα highlights του τελικού, εδώ.
“Οι Βρετανοί κατάφεραν τελικά να κατακτήσουν το τρόπαιο, γεγονός που συνέβαλε στην προβολή του αθλήματος σε εφημερίδες, μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελικός των διπλών στο τένις με αμαξίδιο προσέλκυσε περισσότερο κοινό από τον τελικό των γυναικών στο τένις την επόμενη μέρα! Η στιγμή αυτή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική και αξέχαστη.”
Στους Παραολυμπιακούς θα ξεχώριζες κάποια εμπειρία;
“Όσον αφορά τη φετινή εμπειρία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να πω ότι αυτή η διοργάνωση με γέμισε χαρά και ευγνωμοσύνη. Για πρώτη φορά, είχα την ευκαιρία να ζήσω στο Ολυμπιακό χωριό ως εκπρόσωπος της ITF, βλέποντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο με διάφορες αναπηρίες να αλληλεπιδρούν. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις τους αθλητές να τρώνε, να μετακινούνται και να αθλούνται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που τους υποστηρίζει πλήρως.
Οι αθλητές δεν συμμετέχουν απλώς στους Ολυμπιακούς – αγωνίζονται με πάθος και αποφασιστικότητα για να κερδίσουν ένα μετάλλιο. Αυτή η δίψα για επιτυχία και το πάθος για τη νίκη είναι η ουσία του πνεύματος των Παραολυμπιακών Αγώνων.”
Κλείνοντας, το πρόγραμμα των Παραολυμπιακών στο τένις ολοκληρώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου με τον τελικό στο μονό ανδρών. Αναλυτικά το πρόγραμμα των Αγώνων μπορείς να το βρεις εδώ.