Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας! Πάτησε εδώ Γίνε μέλος της πιο ζωντανής κοινότητας τένις & padel στην Ελλάδα! Πάτησε εδώ

Οδηγός ρακέτας 1.1: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα τένις;

Οδηγός ρακέτας 1.1: Πως να επιλέξεις τη σωστή ρακέτα τένις;

Το προηγούμενο άρθρο μας ήταν το πρώτο της σειράς “Οδηγός ρακέτας”. Συνεχίζουμε να παραθέτουμε επιπλέον παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν στην αγορά για την επόμενη ρακέτα τένις σου. 

Ισορροπία

Η ισορροπία στις ρακέτες τένις ορίζεται ως το σημείο εκείνο κατά μήκος της ρακέτας που το βάρος μοιράζεται ομοιόμορφα μεταξύ του κεφαλιού και της λαβής. Η μέτρηση της ισορροπίας γίνεται σε millimeter (mm) όταν η ρακέτα είναι άπλεκτη. Το τελικό αποτέλεσμα της μέτρησης αναδεικνύει την απόσταση από το καπάκι της λαβής έως το σημείο ισορροπίας. 

Μια ρακέτα εντάσσεται σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες όταν αναφερόμαστε στην ισορροπία:

Even: Το βάρος είναι ισάξια κατανεμημένο, δημιουργώντας έτσι ένα μείγμα σταθερότητας και ευελιξίας. Η σταθερότητα επιτυγχάνεται δίχως η ρακέτα να γίνεται πολύ βαριά ή ελαφριά. 

Headlight: Το κέντρο βάρους σε αυτήν την περίπτωση μετατοπίζεται ελαφρώς προς τη λαβή της ρακέτας. Οι περισσότερες ρακέτες που χρησιμοποιούνται για κοντρόλ έχουν πιο ελαφρύ κεφάλι ώστε να είναι ευέλικτες. Ο συγκεκριμένος τύπος ρακέτας είναι ο πιο βαρής, και ίσως αποτελεί την καλύτερη επιλογή για έναν volley player.

Headheavy: Εδώ το κέντρο βάρους μετατοπίζεται ελαφρώς προς την κορυφή του κεφαλιού της ρακέτας. Συνήθως οι ελαφριές ρακέτες που προσφέρουν δύναμη είναι εμπροσθόβαρες. Έτσι, προσφέρουν σταθερότητα ανεξάρτητα από το μειωμένο βάρος τους, που είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται γενικά από baseliners. 

Ψάχνεις για ρακέτα τένις; Δες όλες τις αγγελίες εδώ.

Swingweight

Το swingweight είναι μια μέτρηση που αναδεικνύει την αίσθηση του βάρους της ρακέτας κατά το χτύπημα (swing). Η μέτρηση γίνεται σε άπλεκτες ρακέτες τένις και συνήθως εκφράζεται ως μια αδιάστατη τιμή που κυμαίνεται από 270 έως 330.

Ενδεικτικά:

– Χαμηλό swingweight = 305 και κάτω, κατάλληλο για αρχάριους

– Μεσαίο swingweight = 310 έως 325, κατάλληλο για όλα τα επίπεδα 

– Υψηλό swingweight = 325 και πάνω, κατάλληλο για προχωρημένους παίκτες

Γενικά, μια “head heavy” ρακέτα έχει υψηλότερο swingweight συγκριτικά με μια “head light” ρακέτα του ίδιου βάρους. Όπως προαναφέραμε, όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο βαριά αισθάνεσαι τη ρακέτα. Αν και μια ρακέτα με υψηλό swingweight μπορεί να είναι πιο κουραστική στη διαχείριση της, παρέχει ταυτόχρονα περισσότερη δύναμη, σταθερότητα, και επιτάχυνση σε κάθε χτύπημα. 

Οι προχωρημένοι παίκτες προτιμούν υψηλά swingweights γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να ανακατευθύνουν πιο εύκολα, τα δυνατά χτυπήματα των αντιπάλων με ακόμη περισσότερη δύναμη. Αντιθέτως, αρχάριοι και μεσαίου επιπέδου παίκτες συνήθως προτιμούν χαμηλότερο swingweight καθώς η επιτάχυνση στο χτύπημα γίνεται πιο ακούραστη. Εφόσον διευκολύνεται η επιτάχυνση, συντελεί όχι μόνο στη σωστή τοποθέτηση της ρακέτας, αλλά και στη δημιουργία πιο αποτελεσματικού χτυπήματος.

String Pattern

Ενδεχομένως οι ερασιτέχνες παίκτες να παραμελούν τη συγκεκριμένη παράμετρο. Ωστόσο, είναι και αυτή άκρως σημαντική για την καλή αίσθηση και βέλτιστη απόδοση της ρακέτας. Το μοτίβο των χορδών στη ρακέτα μπορεί να περιγραφεί ως open ή closed. 

1. Open string pattern: Δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να προσεγγίζει πιο εύκολα το ρυθμό και το βάθος στα χτυπήματα. Με αυτό το pattern, η χορδή εκτρέπεται πιο πολύ κατά τη διάρκεια του χτυπήματος συγκριτικά με ένα πιο πυκνό pattern. Έτσι, παρέχει μεγαλύτερη ανάκαμψη της μπάλας, καθώς και τη δυνατότητα για περισσότερο spin στο χτύπημα. Αυτό το ανοιχτό μοτίβο δίνει την αίσθηση ζωντάνιας στο παιχνίδι, καθώς έχουμε συχνές μετακινήσεις τον χορδών και μεγαλύτερη τριβή. Tο βασικό μειονέκτημα του open string pattern είναι η μειωμένη ανθεκτικότητα και αντοχή της χορδής.

2. Closed string pattern: Πολλοί παίκτες νιώθουν καλύτερο κοντρόλ όταν χρησιμοποιούν ένα πυκνότερο μοτίβο χορδών. Το κλειστό μοτίβο δεν εκτρέπεται τόσο πολύ κατά το swing, μειώνοντας έτσι τις μετακινήσεις των χορδών και τη δυνατότητα δημιουργίας spin. Το πρόσθετο κοντρολ αυτού του pattern, επιτρέπει στους παίκτες να επιταχύνουν τη ρακέτα πιο γρήγορα, δημιουργώντας έτσι το απαραίτητο spin στη μπάλα. Με το closed string pattern οι χορδές έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Η μεγάλη αντοχή επιτρέπει στους παίκτες να χρησιμοποιούν πιο απαλές και λεπτές χορδές, που δίνουν γεμάτη αίσθηση στο χτύπημα.

Στο επόμενο άρθρο (που είναι και το τελευταίο της σειράς για τις ρακέτες τένις) θα δούμε για το stiffness, και το grip size.

Μείνε συντονισμένος/η! Μπες στην κοινότητα των τένις και padel στο Facebook.

Κοινοποίησέ το: