Γιατί χρειάζεσαι αντικραδασμικό στο τένις;

Γιατί χρειάζεσαι αντικραδασμικό στο τένις;

Τα αντικραδασμικά είναι αξεσουάρ που πολλοί παίκτες του τένις χρησιμοποιούν. Σίγουρα θα τα έχεις παρατηρήσει στο κάτω μέρος της χορδής. Η βασική ερώτηση είναι “χρειάζεται να έχεις αντικραδασμικό στη ρακέτα σου;”

Είτε έχεις μόλις ξεκινήσει το ταξίδι σου στο τένις, είτε είσαι βετεράνος, η χρήση του αντικραδασμικού είναι προσωπική υπόθεση. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι είναι τα αντικραδασμικά, ποιος είναι ο σκοπός τους, κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με αυτά, καθώς και κατά πόσο είναι σωστή επιλογή για το παιχνίδι σου.

Ποια είναι τα οφέλη και γιατί οι παίκτες χρησιμοποιούν αντικραδασμικό; 

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας τι είναι το αντικραδασμικό. Είναι ένας μικρός μηχανισμός κατασκευασμένος από καουτσούκ που μπαίνει και κάθεται ανάμεσα στις χορδές και κοντά στον λαιμό της ρακέτας.

Ο βασικός σκοπός του είναι να μειώνει τους κραδασμούς που δημιουργούνται στο χτύπημα. Συνεπώς, επηρεάζονται δύο παράγοντες από τη χρήση του: η αίσθηση και ο ήχος κατά την επαφή. Οι παίκτες χρησιμοποιούν αντικραδασμικό κυρίως για να μειώσουν τον ήχο που κάνει η μπάλα στην επαφή με την ρακέτα. Είναι επομένως περισσότερο πνευματικός παρά σωματικός ο λόγος που επιλέγουν να το χρησιμοποιούν.

Δύο αρκετά γνωστές αλλά λανθασμένες αντιλήψεις για τα αντικραδασμικά, είναι ότι βοηθούν παίκτες που πάσχουν από tennis elbow, αλλά και ότι μειώνουν τα επίπεδα δύναμης της ρακέτας. Πολλοί κατασκευαστές υποστηρίζουν αυτές τις αντιλήψεις για λόγους μάρκετινγκ, ωστόσο υπάρχουν λίγα στοιχεία που να τις υποστηρίζουν. Τα περισσότερα αντικραδασμικά είναι συνήθως αρκετά μικρά και δεν προκαλούν τόσο αισθητές διαφορές στον τρόπο που μπορεί να παίξει μια ρακέτα.

Τοποθέτηση και τύποι αντικραδασμικών

Η σωστή τοποθέτηση αντικραδασμικού στη ρακέτα γίνεται με τον εξής τρόπο. Μόλις το τοποθετήσεις ανάμεσα στις δύο κύριες χορδές (main, οι κάθετες χορδές), σύρε το προς τα πάνω στην χαμηλότερη οριζόντια χορδή (cross, οι οριζόντιες χορδές) κοντά στο λαιμό της ρακέτας.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αντικραδασμικών που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά:

1. “Κουμπιά” – Αυτά τα αντικραδασμικά μοιάζουν σε μέγεθος και σχήμα με κουμπιά, αλλά είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ. Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τα υπόλοιπα.

2. “Σκουλήκι” – Τα βρίσκεις συνήθως σε μεγαλύτερα και μακρύτερα μεγέθη και μπαίνουν ανάμεσα στις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κύριες χορδές. Ενδέχεται να είναι λίγο πιο δύσκολο να εγκατασταθούν σε σχέση με τις προηγούμενες.

3. Λαστιχάκια – Είναι ειδικά λάστιχα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση κραδασμών. Τα λάστιχα είναι πιο ελαστικά και υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, γεγονός που δίνει ευελιξία στον παίκτη να τα προσαρμόσει όπως επιθυμεί. Ωστόσο με τον καιρό επηρεάζονται, χάνουν την ελαστικότητά τους και πέφτουν από τη ρακέτα. 

Χρειάζεται να έχω αντικραδασμικό στη ρακέτα μου;

Η βασική αιτία για να χρησιμοποιείς αντικραδασμικό είναι για να αλλάξεις την αίσθηση και να μειώσεις τον ήχο στο χτύπημα. Τα αντικραδασμικά δεν έχουν κάποια ουσιαστική επίδραση στο χέρι. Συνήθως κυμαίνονται από 2-4 γραμμάρια σε βάρος.

Επίσης, η ρακέτα σου μπορεί να έχει αυξημένο swingweight κατά περίπου 2 πόντους. Σε ορισμένους παίκτες αρέσει να έχουν λίγο περισσότερο swingweight. Η προσθήκη αντικραδασμικού είναι ένας εύκολος τρόπος για να το κάνουν, δίχως να προσθέσουν ταινία στο πλαίσιο. Περισσότερα για το swingweight μπορείς να βρεις στο άρθρο μας, εδώ

Όπως αναφέραμε στην αρχή, τα αντικραδασμικά είναι προσωπική υπόθεση. Κάποιοι προτιμούν να παίζουν με τα κλασσικά αντικραδασμικά, άλλοι χρησιμοποιούν λάστιχα και άλλοι απλά δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου. 

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα δοκιμάσεις. Είναι φθηνά και μπορεί να ενισχύσουν την αίσθηση και την αυτοπεποίθησή σου στο γήπεδο!

buy sell play racket gr brand motto

Εσύ γιατί χρησιμοποιείς αντικραδασμικό; Πες μας στην ομάδα μας στο Facebook!