Ντόπινγκ στο τένις: Σκάνδαλα, Κανονισμοί και Αντιλήψεις για ευνοϊκή αντιμετώπιση
*Jannik Sinner at practice ahead of the 2024 US Open. Credit: Hameltion
Τα σκάνδαλα ντόπινγκ στο τένις έχουν ταλαιπωρήσει την κοινότητα του αθλήματος για χρόνια. Οι πρόσφατες υποθέσεις του Jannik Sinner και της Iga Swiatek αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για δικαιοσύνη και τις συνέπειες στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή περιστατικά. Πολλοί παίκτες, δημοσιογράφοι και άλλοι από τον χώρο του τένις σχολιάζουν για άδικη διαχείριση των παραβάσεων και για ύπαρξη προκατάληψης.
Οι υποθέσεις των Sinner και Swiatek
Η υπόθεση του Jannik Sinner ήρθε στο προσκήνιο όταν βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία κλοστεμπόλη, που ισχυρίστηκε ότι εισήλθε στο σώμα του μέσω ενός ιατρικού σπρέι από τον φυσικοθεραπευτή του. Το ανεξάρτητο δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Sinner δεν είχε καμία ευθύνη και δεν επιβλήθηκε ποινή, αν και o Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) άσκησε έφεση ζητώντας αυστηρότερη ποινή.
Αντίστοιχα, η Iga Swiatek βρέθηκε θετική σε μια εξίσου απαγορευμένη ουσία, την τριμεταζιδίνη. Μετά την έρευνα, της επιβλήθηκε απαγόρευση συμμετοχής για έναν μήνα, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρξε “σημαντική αμέλεια ή υπαιτιότητα”. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις για την ταχύτητα και τον τρόπο που λύθηκε η υπόθεσή της σε σχέση με άλλες υποθέσεις.
Παλαιότερες υποθέσεις ντόπινγκ στο τένις
Η περίπτωση της Maria Sharapova το 2016, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές στο άθλημα. Το μελδόνιο, στο οποίο βρέθηκε θετική, είναι μια ουσία που προστέθηκε στην απαγορευμένη λίστα του WADA τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Η Sharapova αντιμετώπισε 15μηνη τιμωρία, παρά την υποστήριξή της ότι δεν γνώριζε για την αλλαγή των κανονισμών.
Από την άλλη, η Simona Halep, μετά από θετικό τεστ στη ροξαδουστάτη, αντιμετώπισε τετραετή αποκλεισμό. Στη συνέχεια, ο αποκλεισμός της μειώθηκε σε εννέα μήνες. Η δύο φορές πρωταθλήτρια Grand Slam, πέρασε σημαντικό χρόνο εκτός δράσης έως ότου να εκδικαστεί η υπόθεση. Η Halep, εμφανώς απογοητευμένη από την άδικη αντιμετώπισή της, είχε δηλώσει ότι συγκρικριτικά με τις υποθέσεις των Sinner-Swiatek, οι αρμόδιοι είχαν “εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις”.
Κανονισμοί και αντιλήψεις για αντιμετώπιση
Το τένις υπάγεται στους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις (ITF) και του WADA, οι οποίοι προβλέπουν αυστηρή ευθύνη για τους αθλητές. Οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε απαγορευμένη ουσία βρίσκεται στο σώμα τους, ανεξαρτήτως προθέσεων. Ωστόσο, οι περιπτώσεις των Sinner και Swiatek αντιμετωπίστηκαν ταχύτερα και πιο ευνοϊκά από εκείνη της Halep. Οι διαφορές στην αντιμετώπιση δημιούργησαν μια αίσθηση αδικίας και προκατάληψης στο κοινό και σε επαγγελματίες.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και άλλοι αθλητές έχουν επισημάνει την ανάγκη για συνέπεια και διαφάνεια στην αντιμετώπιση των υποθέσεων ντόπινγκ. Όπως τόνισε πριν από την έναρξη του US Open το 2024, “παρατηρείται έλλειψη πρωτοκόλλων και οδηγιών. Μπορώ να καταλάβω τα συναισθήματα πολλών παικτών που αμφισβητούν αν αντιμετωπίζονται το ίδιο.”
Μαζί με τον Djokovic, πολλοί αθλητές και πρώην επαγγελματίες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών ντόπινγκ. Όπως αναφέρει το tennis365, o πρώην #4 παίκτης στον κόσμο Greg Rusedski, τόνισε πως η ταχύτητα και η προτεραιότητα που δόθηκε στις υποθέσεις των Sinner και Swiatek ήταν ασυνήθιστα ευνοϊκές.
Επίσης, αθλητές όπως οι Alexander Zverev, Emma Raducanu, Denis Shapovalov και άλλοι, έχουν τονίσει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες τηρούνται αυστηρά και δίχως εξαιρέσεις. Ανεξαρτήτως του παίκτη που βρίσκεται στη μέση της υπόθεσης, η διαδικασία είναι απαραίτητο να είναι αμερόληπτη και δίκαιη.
Νέες πρωτοβουλίες του WADA για διαφάνεια και δικαιοσύνη
Σύμφωνα με άρθρο στην Ναυτεμπορική, η πρόσφατη απόφαση του WADA να αναθεωρήσει τους κανόνες του αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας στις διαδικασίες αντιντόπινγκ. Η οργάνωση επιδιώκει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις όπως του Jannik Sinner. Εκεί παρατηρήθηκαν ελλείψεις στις κατευθυντήριες γραμμές που προκάλεσαν αίσθηση ευνοϊκής μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, το περιστατικό του Sinner, απαλλάχθηκε από κάθε ποινή παρά την ανίχνευση απαγορευμένης ουσίας, αποτελώντας σημείο καμπής για αλλαγές.
Η αλλαγή των κανονισμών αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο συνεκτικού πλαισίου που θα διασφαλίζει ισότητα και διαφάνεια. Αυτό περιλαμβάνει σαφέστερες διαδικασίες για την εξέταση περιπτώσεων και την εφαρμογή κυρώσεων, ανεξαρτήτως του ονόματος ή της φήμης του αθλητή. Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της κοινότητας του τένις και να εδραιωθεί εμπιστοσύνη προς τους μηχανισμούς ελέγχου. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να διαφυλαχθούν οι αξίες του αθλήματος, διατηρώντας το καθαρό και δίκαιο.